– Sjelden høy aktivitet

Høy aktivitet mot slutten av året gjorde at 2024 ble et sterkt år for det norske transaksjonsmarkedet. Private Equity (PE) står for om lag 30 prosent av transaksjonene.

Per Ove Giske (t.v.) og Herman Lynnebakken i Deal Advisory i BDO.

– PE-aktører våknet for alvor i andre halvår, og gjorde at 2024 totalt sett ble ett år med overraskende mange kjøp og salg i transaksjonsmarkedet, sier Per Ove Giske, leder for Deal Advisory i BDO

Totalt i 2024 var det 862 transaksjoner mot 727 i 2023, en økning på om lag 20 prosent. Hvis man ser på fjerde kvartal isolert var det totalt 195 transaksjoner, noe som utgjorde en økning på 30 prosent sammenlignet med samme periode i fjor. Man må fem år tilbake for å finne et kvartal med tilsvarende aktivitet.

Tallene er hentet fra MergerMarket som gir en oversikt over pressemeldte transaksjoner, med total verdi over 5 millioner dollar, om lag 57 millioner kroner. 

Står for om lag 30 prosent 

Private equity-selskapene står bak nesten en tredjedel av oppkjøpene, noe som tilsvarer 242 transaksjoner. De har særlig kastet seg over softwareselskaper og vært aktive innen bygg og anlegg.

– Softwareselskaper er fortsatt svært attraktive for disse aktørene og andre investeringsselskaper med en buy and hold strategi – ofte henvist til som evergreens eller compounders.

Det er stort tilfang av nye og mindre softwareselskaper som kan innlemmes over tid, sterke vekstdrivere i markedet og lykkes de har de en forretningsmodell som gir en høy lønnsomhet og en solid kontantstrøm som kan betjene gjeld og dekke nye oppkjøp, sier Herman Lynnebakken, M&A rådgiver i BDO Deal Advisory.

Han påpeker at han tror PE aktører også har vært aktive i bygg og anlegg av flere årsaker.

– Strategiske aktører innen bygg og anlegg har vært mer avventende med oppkjøp som følge av markedsforholdene. PE-aktørene derimot har kapitalisert på lavere konkurranse om attraktive targets, og dratt nytte av relativt rimelig prising. Samtidig har vi sett at vedvarende høy kapitalinnhenting og et krevende exit-marked har gjort at PE har fokusert på å rulle videre eksisterende investeringer med mange mindre add-on oppkjøp. Dette har gitt et særlig høyt transaksjonsvolum i 2024, sier Lynnebakken.

Økt konsolidering 

En annen trend er såkalte «roll-ups» der oppkjøpere slår sammen mange små selskaper til større enheter. Særlig innen bygg og anlegg, men også innen infrastruktur, tjenesteyting og IT, for å nevne noen. Fellesnevneren er at de alle har en de-sentralisert styringsstruktur hvor de enkelte selskapene opererer som autonome enheter i et eller flere clustre, hvor man gjerne samarbeider og deler beste praksis, samt stordriftsfordeler som bedre innkjøpsbetingelser og enkelte fellesfunksjoner.  

– Bransjen har hatt noen tøffe år, og økt konsolidering i bransjen er et resultat av dette. Markedet ser fortsatt sterke vekstmuligheter gjennom konsolidering, sier Giske.  

Han peker også på rentefall i flere land som en årsak til den økte aktiviteten.   

– I flere land har det blitt billigere å låne penger til oppkjøp. Det har særlig hjulpet mindre selskaper å komme på banen, påpeker Giske. 

Lyse utsikter 

Lynnebakken og Giske er enige om at 2025 ser lyst ut i transaksjonsmarkedet.  

–  Vi forventer vedvarende høy aktivitet i 2025. Om det ikke blir flere transaksjoner, tror vi at det blir flere større transaksjoner og en økning i total transaksjonsverdi, sier Giske.  

Han peker på flere faktorer som spiller inn.  

– Norges Bank signaliserer foreløpig flere rentekutt i 2025, noe som kan stimulere til økt aktivitet i transaksjonsmarkedet. Særlig større PE transaksjoner er finansiert med en betydelig gjeldskomponent, og avhenger derfor av finansieringstilgangen i gjeldsmarkedet, sier han.  

Lynnebakken tror også mange PE-selskaper har sittet på gjerdet i påvente av bedre tider.  

– PE-selskaper med exit-klare porteføljeselskaper bidrar også til positive utsikter for 2025. Mange aktører har akkumulert flere porteføljeselskaper som er overmodne for salg, noe som kan gi markedet et løft, tror Lynnebakken. 


Les også:

Positivt stemningsskifte blant leietakere innen handel