Bunnen er nådd i bygg- og anleggsbransjen
Bunnen er nådd i bygg- og anleggsbransjen

Henning Dalsegg, partner og bransjeleder for bygg og anlegg i BDO.
Henning Dalsegg, partner og bransjeleder for bygg og anlegg i BDO.
– At pilene nå peker oppover på flere parameter i bransjen, indikerer at bunnpunktet er nådd, sier Henning Dalsegg, som er partner og bransjeleder for bygg og anlegg i BDO.
Bygg- og anleggsanalysens markedsoppdatering vår 25 ser på hele verdikjeden i bransjen og viser nå en bedring, noe som er gjennomgående i rapporten.
Økt nyboligsalg er første tegn til bedring – at etterspørselen er på vei opp. Faktiske igangsettinger har også økt, selv om det fortsatt er langt bak det reelle boligbehovet.
Marginene har stabilisert seg, og transaksjonsmarkedet er optimistisk med et høyt aktivitetsnivå.
Totalt sett har bransjen hatt en nedgang gjennom hele 2024. Høy rente, lavere disponibel inntekt for husholdningene og lav optimisme har rammet den konjunktursensitive bransjen hardt.
Unntaket er anleggssektoren, som fortsatt viser vekst og nyter godt av økte offentlige investeringer.
Kan regjeringen nå målet om 130 000 nye boliger innen 2030?
- Selv om trenden nå er positiv, må aktiviteten dobles om vi skal klare regjeringens mål, mener Dalsegg.
Han forklarer at aktivitetsnivået var på det ønskede nivået i 2018, så det er oppnåelig, men at vi har dårlig tid.
- Faktiske igangsettinger er kritisk lave! Ifølge Boligprodusentenes Forening er det sannsynlig at det de neste årene vil ferdigstilles rundt 40 000 færre boliger enn behovet, forteller bransjelederen.
I tillegg til at aktivitetsnivået fortsatt er for lavt, er antallet igangsettelsestillatelser også det. Det har ikke vært lavere på 30 år.
- Det tar altfor lang tid før man kan starte - saksgangen i det offentlige trekker ut. At det kan gå hele 2000 dager før man får tillatelse kan bli den største flaskehalsen i regjeringens mål, mener han.
Usikre tider gjør også at mange prosjekter blir forsinket eller ikke realisert.
En svak krone og ressursknapphet holder byggekostnadene oppe, og materialprisene har stabilisert seg på et høyt nivå.
- Fremover forventer vi økte kostnader både på materialer og arbeidskraft, noe som krever at bransjeaktørene må prioritere industrielle og innovative løsninger for å styrke produktiviteten og være lønnsomme, sier Dalsegg.
Imidlertid kan tolltruslene fra USA påvirke byggekostnadene både negativt og positivt for norske bransjeaktører. For eksempel kan kombinasjonen av amerikansk toll for EU-land og økt asiatisk produksjon presse prisene.
Antallet konkurser har stabilisert seg noe, men de økonomiske konsekvensene har økt fordi større selskaper rammes enn tidligere.
– At større selskaper i bransjen går konkurs skaper sterkere ringvirkninger i verdikjeden, og utgjør en risiko for konkurser hos leverandører og samarbeidspartnere, forteller Dalsegg.
Fordi det vil ta tid før aktiviteten tar seg ordentlig opp, forventer BDO ikke en nedgang før mot slutten av året.
Den globale situasjonen påvirker bransjen i større grad enn før. Som at tollbarrierene skaper stor usikkerhet rundt materialprisene, som også kan påvirke veksten og inflasjonen.
- Vi må ta høyde for at volatiliteten øker fremover, noe som gir en økt risiko, men ofte også gir nye muligheter. Da gjelder det å ta grep om de risikoene som kan håndteres, oppfordrer Dalsegg.
Markedsbildet er fortsatt uforutsigbart, men bunnpunktet for bransjen har passert. Usikkerheten vil vedvare, noe som skaper både risiko og muligheter.
- Nøkkelen til suksess ligger i å kontrollere og håndtere de risikoene bransjeaktørene kan påvirke, samtidig som de utnytter mulighetene som skapes, mener bransjelederen.
– Bygg- og anleggsbransjen står foran betydelige endringer drevet av bærekraft, teknologi og økte samfunnsbehov. Med stadig strengere reguleringer, økte investeringskrav og en mer krevende sikkerhetspolitisk situasjon, må bransjeaktørene tilpasse seg for å forbli konkurransedyktige.
– Nye krav, som nullutslippsbygg (ZEB), gjør at bransjen må investere i energieffektive løsninger og bærekraftige materialer, sier Dalsegg.
Hva betyr det nye forslaget fra EU-kommisjonen for bygg- og anleggsbransjen?
- Omnibus-forslaget som kom i slutten av februar innebærer forenklinger i bærekraftsrapporteringen, noe vi ser på som veldig positivt for bransjen. I tillegg til forenklinger betyr endringene også at aktørene får bedre tid til å utvikle gode rapporter for virksomheten og som står i samsvar med det som faktisk betyr noe, mener Dalsegg.
Bransjelederen poengterer at grønn omstilling og bærekraftsrapportering fortsatt er en viktig strategisk prioritering for å etterleve krav og forventinger – og konkurransekraften fremover.
Webinar fra BDO:
Bygg- og anleggsanalysen – markedsoppdatering vår 2025