Bærekraftsrapportering

Bærekraftsrapportering

ESG er høyt på agendaen i nærings- og samfunnsliv. Mange virksomheter har fått plikt til bærekraftsrapportering, og enda flere opplever at de må dokumentere bærekraftsarbeidet sitt. BDO kan hjelpe deg med alle deler av dette arbeidet, enten du skal i gang med lovpålagt bærekraftsrapportering eller som en mindre aktør som ønsker å synliggjøre sitt arbeid med bærekraft. 

Det viktigste du bør vite om CSRD-rapportering på 12 minutter

Skal du i gang med rapportering på bærekraft, eller bidra med informasjon til noen som skal rapportere? Du sitter kanskje med følelsen av at alle rapporteringskrav og lovreguleringer virker litt overveldende, og lurer på hvor du skal begynne? Denne videoen på ca. 12 minutter forklarer de mest sentrale begrepene og kravene i CSRD og hvordan du kan gripe dem an. Du får kunnskap og tips om dobbel vesentlighet, ESRS, EU-taksonomien, innsamling av ESG-data og utarbeidele av selve rapporten. Målet er at det skal bli litt klarere for deg hvordan dere kan gripe an lovpålagt bærekraftsrapportering etter CSRD.

To personer, utendørs, en med sykkel

10 steg til din første bærekraftsrapport

Lurer du på hvordan du skal komme i gang? I denne artikkelen veileder vi deg steg for steg frem til en bærekraftsrapport som er klar for publisering. Veiledningen passer både for virksomheter som blir omfattet av EUs nye direktiv for bærekraftsrapportering, CSRD, og deg som er en mindre aktør som ønsker å dokumentere bærekraftsarbeidet ditt.
LES MER

Spørsmål og svar om bærekraftsrapportering

Omfattet av CSRD, eller behov for å dokumentere bærekraftsarbeidet for dine kunder og interessenter? Her er det viktigste du trenger å vite om bærekraftsrapportering.

Børsnoterte, store foretak på regulert marked med mer enn 500 ansatte er lovpålagt å rapportere i henhold til reglene i CSRD-direktivet fra regnskapsåret 2024, mens store foretak, også de unoterte, må rapportere fra regnskapsåret 2025. Plikten til å rapportere vil også omfatte SMB-selskaper notert på regulert marked fra og med regnskapsåret 2026. 

Les mer om terskelverdiene her.

Selv om mindre bedrifter ikke blir direkte pålagt rapportering etter CSRD i årene fremover, kan du få indirekte krav ved at du må oversende data og informasjon til kunder, leverandører eller andre samarbeidspartnere som trenger dette i sin rapportering. Hvis du har kunder eller andre du samarbeider med som omfattes av CSRD, bør du forberede deg på at etterspørselen etter data og informasjon kan øke.

Les mer om det viktigste små og mellomstore bedrifter bør vite om bærekraft her.

Med CSRD ble det utarbeidet felles europeiske standarder for bærekraftsrapportering, kalt ESRS. Disse er vedtatt av Stortinget, og er forskrifter i regnskapsloven, tilsvarende systemet i regnskapsloven for IFRS, og gjelder for alle foretak som omfattes av CSRD. 

ESRS inneholder i dag generelle rapporteringsprinsipper og -krav og ti standarder som inneholder standardiserte rapporteringskrav innenfor de tre bærekraftstemaene Environment, Social og Governance (ESG), et begrep de fleste kjenner til fra før. Når du gjør CSRD-rapportering skal du følge ESRS-standarden.

Selskapene som blir underlagt krav om rapportering etter CSRD får også krav om å rapportere etter EU-taksonomien.

Direktivet og standardene krever blant annet at selskapene gjør en dobbel vesentlighetsanalyse, innhenter og dokumenterer data på alle viktige bærekraftsområder og utarbeider rapporten etter reglene i direktivet. Rapporten skal ha en attestasjon av en uavhengig, ekstern revisor, og skal inngå i selskapets årsberetning. Rapporten skal være godkjent av styret.

Bærekraftsrapportering etter CSRD er krevende, og dere bør komme i gang tidlig. Start med en dobbel vesentlighetsanalyse, slik at du vet hvilke bærekraftsområder som er viktigst for din virksomhet. Da får du også en oversikt over hvilke data dere må innhente og hvordan dere bør disponere rapporten. 

Vi har skisset opp 7 oppgaver du bør gjøre for å bli klar til CSRD-rapportering

Vi har også laget en 10-stegs guide til din første bærekraftsrapport, som er nyttig enten du er omfattet av lovpålagt rapportering eller ikke. 

Dobbel vesentlighetsanalyse er et krav for alle som er omfattet av CSRD. En dobbel vesentlighetsanalyse er grunnsteinen i bærekraftsarbeidet, og gir en tydelig retning for bærekraftsrapporteringen. 

I en dobbel vesentlighetsanalyse, må dere gjøre en vurdering av:  

  • Hvilke påvirkninger og avtrykk virksomheten har eller kan ha på omverdenen – på klima, miljø, samfunn og mennesker
  • Hvordan omverdenen – blant annet klimaendringer, endringer i økosystem, økte reguleringer og endring i tilgang på ulike råvarer og ressurser – påvirker og kan påvirke virksomheten finansielt 

Les mer om vesentlighetsanalysen her. 

Hvis din virksomhet skal rapportere etter CSRD, må rapporten attesteres av en uavhengig tredjepart. I Norge er det i første omgang kun godkjente revisorer som kan attestere virksomhetens bærekraftsrapport, enten virksomhetens valgte revisor eller et annet revisjonsforetak. 

 Attestasjonen betyr at dere får en uavhengig vurdering som sier at bærekraftsrapporten ikke inneholder vesentlig feilinformasjon. Dette gir bærekraftsrapporten økt tillit og troverdighet hos brukerne av rapporten.

Les mer om attestasjon av bærekraftsrapporter her. 

EUs taksonomi for bærekraftig økonomisk aktivitet er først og fremst et klassifiseringssystem. Taksonomien beskriver ulike typer økonomiske aktiviteter og kriterier som må være oppfylt for at aktiviteten skal kunne anses å være bærekraftig. Taksonomien inneholder også detaljerte rapporteringskrav. Rapportering etter EU-taksonomien er et

Les mer om EU-taksonomien her.

2 personer, byggeplass

Åpenhetsloven

Åpenhetsloven gjelder for rundt 9000 virksomheter i Norge. Dersom du er omfattet av loven, er du pålagt å publisere sin redegjørelse for aktsomhetsvurderinger årlig. Det krever at du kontinuerlig følger opp arbeidsforhold og menneskerettigheter i egen virksomhet og verdikjeden, og dokumenterer det du gjør.
LES MER
3 personer, innendørs

Klimaregnskap og -rådgivning

Klimaregnskapet danner et grunnlag for å sette konkrete mål og gjøre målrettede tiltak for å redusere utslipp fra virksomheten og måle fremgangen. Vi kan hjelpe deg i gang.
LES MER

Hvem er vi?

BDO har mange rådgivere og revisorer som jobber med bærekraft og bærekraftsrapportering. Under ser du noen av oss. 


Østlandet:

Mari Ziesler Andenæs, BDO

Mari Ziesler Andenæs

Partner Revisjon | Leder bærekraft i revisjon
personKontakt
Marte Bjelland, BDO

Marte Bjelland

Manager Consulting | Leder kompetansehevingstjenester bærekraft
personKontakt
Håvard Utne Øxnevad, BDO

Håvard Utne Øxnevad

Senior Associate, Consulting | Leder for klima og miljø
personKontakt
Anja Sand Stenstadvolden, BDO

Anja Sand Stenstadvolden

Senior Manager Revisjon | Fagansvarlig for attestasjon av bærekraftsrapportering
personKontakt

Sør- og Vest-Norge:

Jostein Håland, BDO

Jostein Håland

Partner Revisjon | Regionsleder bærekraftstjenester Sørvest
personKontakt

Midt- og Nord-Norge:

Christine Hegdalsaune Egeberg, BDO

Christine Hegdalsaune Egeberg

Manager Consulting | Fagansvarlig for bærekraftsrapportering
personKontakt

Kontakt oss

Har du spørsmål eller ønsker du en uforpliktende samtale med en av oss? Ta kontakt ved å fylle ut skjemaet under og vi kommer tilbake til deg innen kort tid. 

Nysgjerrig på mulighetene i BDO?
Les mer om våre kompetanseområder, karrieremuligheter og ledige stillinger.

Drøm det. Gjør det.