Lager veiledning for bærekraftsrapportering for bygg og anlegg

Entreprenørforeningen – Bygg og anlegg (EBA) har startet arbeidet med å lage en praktisk veiledning til bærekraftsrapportering for medlemsbedriftene, og får hjelp av rådgivnings- og revisjonsselskapet BDO til dette. Målet er å forenkle arbeidet med lovpålagt bærekraftsrapportering (CSRD) for hele bransjen.

Stine Haugen, bærekraftsansvarlig i EBA, og Henning Dalsegg, leder bransjegruppen for bygg og anlegg i BDO.

Som følge av endringer i regnskapsloven, blir mange større bedrifter i bygg- og anleggsbransjen lovpålagt å utarbeide bærekraftsrapportering i tråd med CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive). De fleste større virksomheter må rapporterer fra og med regnskapsåret 2025, men noen allerede fra 2024.

– Mange av våre medlemmer må i gang med forberedelsene nå, og lurer på hvor de skal starte. Vi tror at flere av bærekraftsutfordringene vil være like for virksomhetene i bransjen. Ved å utforme en felles veiledning for rapporteringen, vil både de som er lovpålagt rapportering og verdikjeden enklere kunne dokumentere og hente ut riktig data, sier Stine Haugen, bærekraftsansvarlig i EBA. 

BDO skal bistå i utformingen av veilederen. 

– BDO har lang erfaring i bygg- og anleggsbransjen, og kjenner våre utfordringer godt. Samtidig har de en praktisk tilnærming til oppgaven og er en av aktørene som har mest erfaring med bærekraftsrapportering etter CSRD. Derfor valgte vi å samarbeide med dem, sier Haugen. 


Lager «kokebok» for bærekraftsrapportering

Alle virksomheter som må rapportere etter CSRD må følge rapporteringsstandarden ESRS. Det vil komme bransjespesifikke tillegg til standarden, men disse lar vente på seg til 2026. I mellomtiden må mange i bransjen finne andre måter å sikre at de lever opp til kravene. 

– Målet er å lage en «kokebok» som bedriftene kan følge, og hvor så mye som mulig av det rapporteringsunderlaget som er felles for bransjen er samlet og konkretisert, sier Haugen.

Det første de gjør i dette arbeidet, er å kartlegge hvilke vesentlige bærekraftstema som kan være særlig relevante for alle aktørene i bransjen. 

– Vi mener at mange vesentlige bærekraftstema vil være felles for bedriftene i bransjen. Vi er i gang med å kartlegge dette i samarbeid med EBA og noen medlemsbedrifter som allerede har bærekrafts- eller rapporteringserfaring. Målet er å forenkle og standardisere, slik at rapporteringen ikke blir mer krevende enn den må, sier Henning Dalsegg, leder bransjegruppen for bygg og anlegg i BDO. 

– Alle som er lovpålagt å utarbeide bærekraftsrapportering, må gjøre en såkalt dobbel vesentlighetsanalyse. Når de kjenner de felles utfordringene i bransjen, blir det enklere å ta tak i eget bærekraftsarbeid og utforme sin egen vesentlighetsanalyse. Det danner grunnlaget for rapporteringen. Når bransjen jobber ut fra samme forutsetninger, blir det også enklere å innhente informasjon fra verdikjeden, forklarer Dalsegg.  


Lavere byrde kan bety mye for bransjen

De forventer å ferdigstille veiledningen og kunne sende den til medlemmer i starten av 2025. 

– Den enkelte bedrift må vurdere mange problemstillinger i sin rapportering, men vi skal legge til rette for at dette kan gjøres så effektivt som mulig. En undersøkelse gjort av European Financial Reporting Advisory Group (EFRAG) antyder at de samlede kostnadene knyttet til CSRD-rapporteringen fort kan komme opp millionbeløp per bedrift. Hvis veiledningen kan redusere den byrden, vil det bety mye for en bransje som allerede er sterkt presset, avslutter Haugen.