Blogg: Enighet om statsbudsjettet for 2025

Regjeringspartiene og Sosialistisk Venstreparti (SV) har kommet til enighet om statsbudsjettet for 2025. Vi tar deg kort gjennom de endringene som er foreslått – og de viktigste forslagene som ikke ble endret i forhandlingene. 

På overtid søndag 1. desember kom partiene til enighet om et statsbudsjett for 2025. BDO Advokater skrev i en tidligere blogg om de foreslåtte endringene innen skatt og avgift som ble lagt frem i forslag til statsbudsjett i oktober 2024. 
 

Skatte- og avgiftsendringer i enigheten 

På skatt- og avgiftsområdet er det gjort mindre endringer i enigheten utover noen endringer i miljøavgiftene for biler og varebiler. Partiene er enige om følgende endringer sammenlignet med regjeringens forslag: 

  • De negative satsene for ladbare hybridbiler fjernes.
  • Innslagspunktet i CO2-komponenten i engangsavgiften reduseres til 60g/km. 
  • CO2-komponenten i engangsavgiften for varebil økes med 10 prosent.  Alle endringer skjer med virkning fra 1. april 2025. 
  • Videre er det enighet om at skattefriheten for minste pensjonsnivå for enslige opprettholdes når minstepensjonen økes med 6 000 kroner fra 1. mai 2025 (som viser tilbake til enigheten partiene har om å øke minstepensjonen 6 000 kroner fra samme dato).

Etter at partene ble enige om rammene for statsbudsjettet, ble det også klart at flertallet gjør en justering i utflyttingsskatten (exit-skatt). Dette fremgikk av skatteinnstillingen til statsbudsjettet (Innst. 4 L 2024-2025). Justeringen innebærer at man ønsker å ta hensyn til de tilfellene hvor forfallet av avdrag på utflyttingsskatten i tillegg til betaling av skatt på selve utdelingen vil overstige 100 % av det utdelte beløpet. For eksempel utbytteskatt eller kildeskatt i tillegg til avdraget på 70 %. Dette blir inntatt i skatteloven § 10-70 åttende ledd og nærmere regulert i forskrift. 

 

Andre relevante enighetspunkter

SV og regjeringspartiene har blitt enige om at regjeringen skal fremme forslag om en registreringsordning for ideelle velferdsaktører innen sommeren 2025. Dette skal være en ordning som er hjemlet i en ny lov om slik registrering, hvor lovforslaget også skal inkludere en juridisk definisjon av «ideelle velferdsaktører». 
 

Forslag som ble stående

Vi har i tidligere blogger vært innom hvilke forslag regjeringen fremmet i sitt forslag til statsbudsjett. Nå som enigheten foreligger, er det også viktig å få med seg hvilke forslag som ble stående uendret. 

Disse kan oppsummeres slik: 

  • Redusert merverdiavgiftssats for vann og avløp til prosent. 
  • Regjeringen foreslo å ikke gå videre med forslaget om å innføre egne regler for skattlegging av privat konsum i selskaper. Dette har ikke blitt endret som følge av budsjettforhandlingene. 
  • Økning av det skattefrie beløpet ved utleie av egen fritidsbolig og korttidsutleie fra 10 000 kroner til 15 000 kroner. 
  • Økning av grensen for personalrabatter fra 8 000 kroner til 10 000 kroner. 
  • Innføring av beløpsgrense for hva som anses som skattefri inntekt ved salg av overskuddsstrøm fra egen bolig og fritidsbolig. Les mer om dette i denne bloggen.
  • Innstrammingen i utflyttingsskatt for fysiske personer.
  • Avvikling av ekstra arbeidsgiveravgift fra 1. januar 2025. 


Med andre ord medfører ikke budsjettenigheten store endringer på skatte- eller avgiftspolitikken utover det regjeringen foreslo. Hvis du har noen spørsmål til hvordan endringen kan påvirke deg eller din virksomhet er det bare å ta kontakt!