EU-taksonomien

Har du plikt til å rapportere bærekraft etter CSRD? Da må du også rapportere på EU-taksonomien i samsvar med taksonomiforordningen. BDO kan bistå.


Hva er EU-taksonomien?

EUs taksonomi for bærekraftig økonomisk aktivitet er først og fremst et klassifiseringssystem. Taksonomien beskriver ulike typer økonomiske aktiviteter og kriterier som må være oppfylt for at aktiviteten skal kunne anses å være bærekraftig. Taksonomien inneholder også detaljerte rapporteringskrav.

Aktiviteter som er beskrevet i taksonomien omtales som taksonomiomfattende aktiviteter (taxonomi-eligible). Dette er aktiviteter som har potensial for å bli bærekraftige. 

For at en aktivitet faktisk kan anses å være bærekraftig etter taksonomien (taxonomi-aligned), må den i tillegg til å være en aktivitet som er beskrevet i taksonomien, 

  • Bidra vesentlig til minst ett av seks definerte miljømål 
  • Ikke gjøre betydelig skade på noen av de øvrige fem miljømålene
  • Oppfylle minstekrav til sosiale og styringsmessige forhold

Taksonomien definerer hvilke(t) miljømål en aktivitet kan bidra vesentlig til, samt en rekke tekniske screeningkriterier som må oppfylles for at aktiviteten kan anses å bidra til dette miljømålet. Den definerer videre tekniske screeningkriterier som må møtes for at det kan konkluderes med at aktiviteten ikke gjør betydelig skade på de andre miljømålene. De tekniske screeningkriteriene er til dels av en slik karakter at både inngående bransjekunnskap og teknisk kunnskap er nødvendig. 

Hånd som tar på en trestamme

De seks miljømålene i EU-taksonomien:

  1. Redusere og forebygge klimagassutslipp
  2. Klimatilpasning
  3. Bærekraftig bruk og beskyttelse av vann- og marine ressurser
  4. Omstilling til sirkulærøkonomi, avfallsforebygging og gjenvinning
  5. Forebygging og kontroll av forurensning
  6. Verne om og restaurere naturmangfold


Hva er formålet med taksonomirapportering?

EU har gjennom sin «green deal» satt seg en rekke ambisiøse klima og miljømål, og for å nå disse målene vil det kreve betydelige investeringer fremover. Ved å definere hvilke aktiviteter som anses som bærekraftige, er EU-taksonomien tenkt som et virkemiddel for å kanalisere kapital inn mot bærekraftige aktiviteter og derav bidra til det grønne skiftet. 

Klassifisering av bærekraftige aktiviteter og rapportering av disse er et verktøy som skal gjøre det enklere for aktørene i finansmarkedene å vurdere om investeringer er i tråd med langsiktige europeiske klima- og miljømål. Det kan også gi selskaper bedre mulighet til omstilling.

3 personer snakker sammen foran pc'er

Mari Ziesler Andenæs


Hvem må rapportere taksonomi?

Alle foretak som får plikt til å rapportere bærekraft etter CSRD, får også plikt til å rapportere taksonomi. 

Taksonomirapporteringen skal inngå som en egen del av bærekraftsrapporteringen, som igjen inngår som en egen del av selskapets årsberetning. Det regnskapsåret selskapet får plikt til å utarbeide bærekraftsrapportering, får selskapet også plikt til å utarbeide taksonomirapportering.

Hvordan kan BDO bistå med EU-taksonomien?

Rapportering i henhold til EU-taksonomien krever både god regnskapsforståelse, bransjekompetanse og teknisk innsikt. Vi setter derfor sammen et team bestående av personer med variert og relevant kompetanse for din virksomhet. Vi bidrar gjerne slik at selskapet selv blir i stand til å ta eierskap til taksonomirapporteringen. Kursing og opplæring står derfor sentralt i våre leveranser. Samtidig kan vi fasilitere rapporteringsprosessen og være en faglig støttespiller underveis i prosessen.


BDO kan bistå dere med: 

  • Kurs
  • Kartlegging av foretakets aktiviteter opp mot de tekniske kravene i EU-taksonomien
  • Fasilitering av taksonomi-prosessen
  • Bistand til utforming av taksonomirapport

Kontaktpersoner:

Kontakt oss

Har du spørsmål eller ønsker du en uforpliktende samtale med en av oss? Ta kontakt ved å fylle ut skjemaet under og vi kommer tilbake til deg innen kort tid.