Telemark fylkeskommune velger BDO for å lage kunnskapsgrunnlag til Sirkulære Telemark 2030

Kunnskapsgrunnlaget vil bidra til å legge grunnlaget for videre satsinger innen sirkulær økonomi og bærekraftig utvikling i fylket.

- Prosjektet vil være en viktig satsning for fylkets klimamål, sier Helene Norli i Telemark fylkeskommune. På bildet er hun i front for prosjektteamet, som består har deltakere fra både BDO og Telemark fylkeskommune. Foran f.v: Fredrik Solberg Gulløy, Helene Norli, Tina-Irene Luggens Amundsen, Morten Thuve og Bård Sæthre. Bak f.v: Even Sannes Riiser, Geir Morten Johansen, Brage Slotnes Wangen og Øyvind Vogt Knutsen. Foto: Tom Marius Lorier Holen

BDO vant oppdraget etter en anbudskonkurranse, der tildelingskriteriene inkluderte kompetanse, kapasitet og forståelse av oppdraget. Med signeringen av avtalen startet arbeidet i desember 2024, og sluttrapporten skal leveres innen utgangen av mars 2025. 


Et grunnlag for grønn omstilling

Kunnskapsgrunnlaget er en sentral del av prosjektet Sirkulære Telemark 2030, fylkets bidrag til den nasjonale missions-satsingen for grønn omstilling, sammen med Innovasjon Norge, Forskningsrådet, Siva og Telemark utviklingsfond.  

– Prosjektet vil være en viktig satsning for fylkets klimamål, samtidig som vi tilrettelegger for arbeidsplasser og eksport basert på et sirkulært næringsliv, sier Helene Norli, prosjektleder for Sirkulære Telemark og rådgiver fra seksjon for klima, næring og innovasjon i Telemark fylkeskommune.  

Arbeidet med kunnskapsgrunnlaget skal blant annet omfatte følgende: 

  • Analysere og beskrive nåsituasjonen i Telemark 
  • Identifisere og beskrive mulige prosjekter for sirkulære løsninger i Telemark 
  • Identifisere, kvalifisere og prioritere kandidater til «Telemarksporteføljen» 
  • Arbeidet vil også støtte utviklingen av ny regional plan for klima, energi og grønn omstilling som starter opp tidlig i 2025. 


Bred mobilisering og samarbeid

For å sikre et grundig og relevant resultat vil BDO benytte både eksisterende kunnskap og ny informasjon innhentet gjennom bred dialog med aktører i regionen. Dette inkluderer intervjuer, workshops og bedriftsbesøk. 

– Vi ser frem til å arbeide tett med BDO og regionale aktører for å kartlegge de unike mulighetene fylket har innenfor sirkulære løsninger, sier Bård Sæthre, seksjonsleder for klima, næring og innovasjon i Telemark fylkeskommune.  

Kunnskapsinnhentingen vil ledes av Tina-Irene Luggens Amundsen, leder av bærekraftig samfunnsutvikling og Morten Thuve, leder for bærekraftstjenester, begge i BDO.  

– Dette er et spennende prosjekt som har potensial for reelle påvirkninger i det grønne skiftet i Telemark. Det blir et tett samarbeid med fylkeskommunen og aktørene i fylket, og vi ser frem til å bli bedre kjent med alle, få innsikten på bordet og bidra til bærekraftig utvikling i regionen, sier Amundsen og Thuve.  


En portefølje for fremtiden

Kunnskapsgrunnlaget vil resultere i en dynamisk portefølje, Telemarksporteføljen, bestående av sirkulære industri- og næringsprosjekter mellom samarbeidende bedrifter (hub-er) med potensial til å kutte utslipp, skape arbeidsplasser og bidra til økonomisk vekst frem mot 2030 og 2050. Prosjektene skal kunne realiseres innen 2035 og gi langsiktige ringvirkninger for hele regionen.


Les mer om avtalen og Sirkulære Telemark hos Telemark fylkeskommune