Lettelser i krav til bærekraftsrapportering må ikke bli en sovepute for bankenes omstillingsarbeid
Lettelser i krav til bærekraftsrapportering må ikke bli en sovepute for bankenes omstillingsarbeid

– Det er overraskende at bankene har kommet såpass kort i omstillingsarbeidet, sier Kristine Øvrebø, partner og leder for bransjegruppen for bank og finans i BDO.
EU-kommisjonens foreslåtte forenklinger i kravene til bærekraftsrapportering for virksomheter vil innebære at færre blir pliktige til å rapportere etter CSRD. Kravene blir også forenklet. Det kan gjøre bankens rolle som pådriver for grønn omstilling enda viktigere.
– Lettelser i rapporteringskravene må ikke bli en sovepute for bankene. Bankene bør bruke sin rolle til å rådgi kundene, samtidig som de setter krav. Gjennom krav og forventninger til kundene vil bankene også redusere egen ESG-risiko og bidra til å sikre en bærekraftig forretningsmodell for kundene i dag og i fremtiden, mener Øvrebø.
BDO har gjennomført bærekraftsundersøkelsen blant banker for sjette år på rad, og årets undersøkelse har rettet oppmerksomhet mot bærekraftsrapportering, omstillingsplaner, ESG-risiko i utlånsporteføljen og ESG i risikostyringen.
I tillegg til at få har utarbeidet helhetlige omstillingsplaner, viser undersøkelsen at under halvparten av bankene har satt mål for reduksjon av klimagassutslipp i utlånsporteføljen. Under halvparten av disse igjen har en plan for hvordan de skal nå målene.
– Disse tallene betyr at de fleste mangler en plan for hvordan de skal redusere klimagassutslipp eller konkrete mål for reduksjon, både i eget hus og i kredittporteføljen, sier Øvrebø.
Samtidig sier rundt 40 prosent at de planlegger å få en omstillingsplan på plass i løpet av 2025.
De fleste bankene i undersøkelsen bruker ESG-risiko og -scoring som en del av vurderingene ved kredittinnvilgelse, men det ser ut til at det fortsatt har begrenset innvirkning på prising og betingelser for kundene.
– Risikobildet er det samme og EUs «Green Deal»-mål står ved lag, selv om en del av lovkravene bortfaller eller forenkles. Bankenes rolle som pådriver for det grønne skiftet blir enda viktigere for å motivere næringslivet til å ta bærekraftige valg fremover, mener Øvrebø.
Ca. 90 prosent av bankene har gjort eller planlegger å gjøre en vesentlighetsanalyse.
– Dobbel vesentlighetsanalyse vil fortsatt være et krav for de som blir rapporteringspliktige etter CSRD. Vi anbefaler bankene å gjennomføre en dobbel vesentlighetsanalyse, uavhengig av om de blir omfattet av rapporteringsplikt eller ikke. Analysen gir innsikt i hvilke påvirkninger, risikoer og muligheter bankene har nå og fremover. Analysen er et svært viktig verktøy for å konkretisere bærekraftsmål, prioritere tiltak i bærekraftsarbeidet og forbedre håndtering av ESG-risiko, mener Øvrebø.
Samtidig oppgir over 80 prosent av bankene at data og datakvalitet er den største utfordringen knyttet til bærekraftsrapportering.
Over 70 prosent av bankene rapporterer på scope 1 og 2 i klimaregnskapet, mens kun 18 prosent rapporterer fullt ut på data i scope 3, altså verdikjeden.
– Vi har forståelse for at det er en stor oppgave å få kontroll på bærekraftsdata, som klimagassutslipp, i utlånsporteføljen. Reduksjon av finansiert utslipp er avgjørende for at banker kan støtte omstillingen til en bærekraftig økonomi. Bankene må finne ut hvordan de kan sikre tilgang på troverdige bærekraftsdata fra kundene, sier Øvrebø.
Troverdige data er avgjørende for kunne sette mål.
– De bør bruke dataen både til å sette realistiske mål for kutt av klimagassutslipp i utlånsporteføljen, og samtidig sikre tilstrekkelig informasjon for å styre ESG-risiko i tråd med bankens mål og risikorammer, avslutter Øvrebø.