Konkurstoppen er ikke nådd: Grepene du bør ta når kontraktspartneren sliter

BDOs bygg- og anleggsanalyse viser at byggebransjen går en krevende tid i møte. Mange går konkurs, også solide aktører.

Johan Ratvik (t.v.) og Sigmund Olav Lie

Bygg- og anleggsanalysen for 2024 viser krevende markedsforhold med nedgang i aktivitet og marginer, og de krevende forholdene er forventet å vedvare til slutten av 2025. 

Når det åpnes konkurs stopper fremdriften i prosjektene, og alle parter vil forsøke å redusere tapene sine. For byggherrer utgjør det en kritisk fase, hvor de i en presset situasjon må hente inn nye leverandører. Hvordan du kan redusere ditt tap vil variere ut fra posisjonen din og hvor tidlig problemene avdekkes. 

– Med stramme budsjetter, høy rente, prisendringer og reduserte marginer, kan flere sentrale leverandører være i en utsatt posisjon. Det bør eiendomsaktører ta høyde for allerede ved avtaleinngåelse, råder bransjeleder for eiendom i BDO, Sigmund Olav Lie.


Sikre avtalene dine som eiendomsaktør

En bransjeundersøkelse gjennomført av Norstat, i tilknytning til BDOs bygg- og anleggsanalyse, viser at flere enn en av ti bransjeaktører frykter konkurs, mens en av tre frykter å måtte gjennomføre oppsigelser eller permitteringer. Dette påvirker også eiendomsbransjen, som må sikre sine interesser. 

– Usikre tider er den nye normalen, og vi tror ikke vi ser lys i tunnelen for bygg- og anleggsaktører før tidligst i slutten av 2025, forteller Lie.

Som eiendomsaktør bør du være obs på at leverandører og underleverandører kan utgjøre en risiko for deg om de er i en utsatt posisjon, og minimere risiko for å ivareta dine verdier.

– God oversikt over avtaler og regelmessig dialog med samarbeidspartnere, leverandører og kunder er viktigere enn noen gang, poengterer bransjelederen.


Hvordan ivareta interessene dine når medkontrahentene er i trøbbel

Når det er åpnet konkurs blir midlene fordelt etter dekningsloven. I praksis er det bare panthavere og lønnskrav som får delvis dekning. Du bør derfor være på i tide og ta grep før det har gått så langt.

– Om medkontrahenten sliter, og utsetter deg for risiko, kan det beste være å forhandle seg frem til en løsning som gjør at alle får noe – og at konkurs unngås. Det er begge parter tjent med, forklarer Johan Ratvik, konkursekspert og partner i BDO Advokater.

I hvilken grad du kan unngå eller redusere tap avhenger av din posisjon og hvor tidlig problemet avdekkes. 

– Det er mye å hente på å fange opp signaler tidlig. Se etter tegn – som forsinkelser eller klager fra underleverandører. Det kan også være nyttig å kjøpe en kredittovervåkning av viktige samarbeidspartnere, rådgir Ratvik. 

Han legger til at det er viktig å sjekke at faktureringen ikke er fortung, altså at det som faktureres faktisk stemmer med fremdriften på byggeplassen. 


Unngå problemene fra start ved å handle i tidlig fase

I langvarige prosjekter kan det være vanskelig å forutse problemer. Det kan være at underleverandør ikke får oppgjør, prisstigning og lave marginer som utgjør risikoen.  

– Det beste er å være føre var – og ikke bare tenke på pris ved kontraktsinngåelse. Bygg- og anleggsbransjen er en konjunkturutsatt bransje, hvor endringer kan skje fort. Derfor er valg av kontraktspart viktig, sier Ratvik.

Han oppfordrer til å se på historikken til kontraktsmotparten, og dem som står bak. Det er spesielt viktig på mindre entrepriser. Se opp mot risiko. Hva er historikken med den type prosjekter?

Ratvik råder eiendomsaktører til å bruke tid på å innhente kunnskap og analysere situasjonen med en gang det er mistanke om problemer. 

– Løpende kommunikasjon gir deg handlingsrom. Tør å være direkte og spørre om situasjonen dersom det dukker opp faresignaler, oppfordrer han. 

I tillegg til rene betalingsanmerkninger og utleggsforretninger, kan for eksempel styreendringer ved egen fratreden, manglende innsending av regnskap og kraftig fall i egenkapitalen gi grunn til nærmere undersøkelser. Jo tidligere problemer avdekkes, desto flere alternative løsninger er det mulig å finne. 

– Det er flere tiltak man kan vurdere for å redusere risikoen og bidra til å avhjelpe situasjonen hos en kontraktspart, samtidig som man kan få større kontroll redusere risikoen, forteller Ratvik.


Eksempler på risikoreduserende tiltak:

      • Å forsere betalinger for å øke likviditeten til kontraktsparten, og med det sannsynligheten for at flere ledd gjennomfører leveringer og sikrer fremdrift. 
      • Ved å tiltransportere underleverandørens avtaler direkte til deg, kan du sikre at leveransene fortsetter. Et slikt grep kan gjøres flere steder i verdikjeden, og bidrar til å redusere risiko for avbrudd og leveranse knyttet til medkontrahentens økonomiske situasjon.
      • Å overta materialinnkjøp fra en underleverandør kan avhjelpe en stram likviditetssituasjon hos denne, samtidig som man sikrer leveranser til byggeplass.


– Dette er selvsagt ikke noen uttømmende liste. Det handler om å vise fleksibilitet og vilje til å være løsningsorientert. Dersom det er mulig å være fleksibel uten at egen risiko øker betraktelig, er det ofte en stor fordel. I utsatte situasjoner er det ofte ikke noen god tilnærming å være for bokstavtro til kontrakten i gjennomføringen, mener advokaten.


Vær løsningsorientert

– Se på hva situasjonen er nå, og hva alternativene er, råder Ratvik.

Konkursseksperten oppfordrer til å undersøke om det i det hele tatt er mulig å fortsette kontraktsforholdet og få gjennomført kontrakten. 

– Ved konkurser i byggebransjen vil det utgjøre en stor kostnad å få inn noen andre til å sluttføre påbegynte prosjekter, ikke bare fordi en ny entreprenør vil gi en forhøyet kontraktssum, men også på grunn av forsinkelser og intern tids- og ressursbruk, forklarer han.

Det handler om tett oppfølging og kontroll, å se etter alternativer så tidlig som mulig, og i enkelte tilfeller å være villig til å ta et mindre tap for å unngå et stort, oppsummerer konkurseksperten.