– Det er deilig å være 65 år!

– Jeg skal jobbe så lenge jeg gleder meg til å gå på jobb! Det sier Atle Sundøy (65), partner i BDO Consulting i Bergen. Han lover at det er en stund til han gir seg. I mellomtiden vil Atle slå et slag for aldersmangfoldet.

Atle Sundøy slår et slag for aldersmangfoldet:  – Det er deilig å være 65 år! Nå skal jeg ikke oppnå noe annet enn å hjelpe de som er yngre til å utvikle seg. Det å ha et mangfold i alder og erfaring gjør oss sterkere, sier han.

Atle Sundøy møter folk med et åpent smil, og du kan være trygg på at han hilser hyggelig på alle kollegaer på kontoret, hver morgen. Til og med gjennom skjermen i et intervju over Teams smitter engasjementet hans.

– Jeg får energi av å komme på kontoret. Det er en glede å si god morgen til folk, ta en runde og spørre litt hvordan det står til. Det skal så lite til for å gjøre dagen bedre for noen andre. I BDO er jeg en del av et godt fellesskap og en kultur jeg føler meg hjemme i. Jeg kommer til å være her så lenge jeg kjenner på den energien det gir, sier han.

Atle Sundøy ble ansatt i BDO i april 2018, og fikk jobben med å bygge en Consulting-avdeling i Bergen. 

– Det var en mulighet jeg bare måtte ta. Jeg fikk være med på å utvikle et nytt forretningsområde i et stort rådgivnings- og revisjonsselskap, og stor handlefrihet og muligheten til å bruke min erfaring og mitt engasjement, forteller han. 


Vil bidra til kultur for kunnskapsdeling

Consulting-avdelingen som Atle startet i Bergen har blitt en del av Consulting i BDO region Sør-Vest, og er i dag et team på ca. ti dyktige medarbeidere. Selv om Atle ikke lenger leder avdelingen, er han fortsatt en viktig del av gruppen.

– Det gir meg energi å jobbe med de yngre. Jeg sitter faktisk i landskap med en kollega som er født på min 40-årsdag. Hun er utrolig flink, og jeg lærer minst like mye av henne som hun lærer av meg, sier Atle med et smil.

For Atle er det viktig å skape en kultur der kunnskap deles og videreføres. Han ønsker å være en bro mellom generasjonene. 

– Det er deilig å være 65 år! Nå skal jeg ikke oppnå noe annet enn å hjelpe de som er yngre til å utvikle seg. Min rolle er ikke å klatre oppover, men å hjelpe andre med å lykkes. Det å ha et mangfold i alder og erfaring gjør oss sterkere. Jeg kan noe som en 28-åring ikke kan, og omvendt, mener Atle. 


Engasjert kollega over 65

Han har lang fartstid som rådgiver og leder, og har blant annet vært gründer av supply chain-spesialisten Inventura AS. Som lønnspartner i BDO har han mulighet til å jobbe videre til han er 70 år, som er BDOs øvre aldersgrense. 

- Det er viktig for meg å få frem at eldre arbeidstakere er verdifulle kollegaer og ressurser i alle bedrifter. Jeg er glad for at jeg kan fortsette i BDO, og for at jeg får mulighet til å forme min rolle. Du må gjøre det som motiverer deg, og for meg var det riktig å tre til side som leder og bruke kompetansen min på andre måter, sier han.


Sentral i mangfoldsnettverket

Han var ikke sen å be da BDO etablerte et mangfoldsnettverk, og etterlyste ansatte som ønsket å engasjere seg. Han er sentral i gruppen som jobber med aldersmangfold. 

– Vi må anerkjenne kompetansen til seniorene, de over 60 år. De som leder oss behøver ikke å snakke om neste steg i karrieren, men vi kan snakke om hvordan sikre motivasjon, arbeidsglede og hvordan vi ønsker å bruke vår erfaring og kompetanse. Tilhørighet er minst like viktig for en 65-åring som en 30-åring, sier Atle.    

Han mener at alle skal kunne føle seg som en verdifull del av fellesskapet, og det er både ledernes og kollegaenes ansvar å se hverandre og sikre at ingen er utenfor, uansett hvilke mangfoldslag de har. 

– Vi må anerkjenne at seniorer har ulik opplevelse av det å bli eldre på jobb. Jeg oppfordrer både lederne og kollegaene til å være bevisst på hvordan vi kan inkludere på tvers av alder, sier Atle. 


Årets gnist

Atle bidrar gjerne i sosiale aktiviteter. Hvert år stiller han som julenisse på bergenskontorets juletrefest, og han er kjent for humor og engasjement. Engasjementet har ikke gått upåaktet hen i BDO. På en samling for hele region Sør-Vest ble han i 2023 tildelt prisen «Årets gnist». 

– Jeg blir faktisk litt rørt når du nevner det. Det kom helt uventet, men det var utrolig hyggelig. For meg handler gnisten om å skape fellesskap og bidra til at alle rundt meg har det bra, sier Atle ydmykt.


Atle privat

Det er ikke vanskelig å forestille seg at Atle jobber for at folk skal ha det bra på fritiden også. 

– I tillegg til å være gift og ha to voksne barn og et barnebarn, er jeg aktiv i Røde Kors. Her får jeg bruk for fagkompetansen min, og hjelper straffedømte med gjeldsarbeid, forteller Atle. 

– Jeg er også sterkt engasjert i et prosjekt for vanskeligstilte barn i Eswatini, tidligere Swaziland. Jeg har reist dit flere ganger, og er med på å bidra til at ca. 350 barn mellom 3-6 år får mat og omsorg hver dag. BDO-erne i Bergen har bidratt med klær og donasjoner, det er jeg svært takknemlig for. Dette prosjektet har lært meg mye om livet, avslutter Atle.  


Tre om Atle

Vi har spurt noen av Atles kollegaer hvordan det er å jobbe med ham:


Agathe Josefin Nikolaisen Brattaule

Agathe har jobbet med Atle siden hun startet i BDO Consulting i Bergen i august 2020, og de har jobbet på flere prosjekter sammen. 

Hvordan vil du beskrive Atle som kollega? 

Atle er en utrolig kjekk kollega. Han er alltid positiv, smilende og blid – en skikkelig «glasset er halvfullt»-type som alltid ser lyst på ting – og hans humør og energi smitter ofte over på meg. Jeg opplever at han er genuint opptatt av menneskene rundt seg og at han interesserer seg for sine kolleger.

Hva har du lært av Atle?

Først vil jeg si at Atle ønsker å lære bort. Han gjør det ikke på en «bedreviter»-måte, men i stedet ved å «gå til siden» og la andre ta det ansvaret de ønsker og prøve seg frem på ulike områder i prosjekter, selv om det er han som er prosjektleder og oppdragsansvarlig. Han inntar da en veiledende og rådgivende rolle.

Faglig har jeg lært mye om det som er Atles ekspertise – anskaffelser – og jeg har lært mye om både hvordan å skape og opprettholde gode kunderelasjoner. Dette er nemlig Atle ekstremt god på.

Jeg har også tatt til meg noe av Atles fine perspektiv på livet. Vi har for eksempel hatt mange gode samtaler om takknemlighet, der jeg opplever hans perspektiv som veldig flott. Slike samtaler har gjort at jeg har blitt mer bevisst på hva jeg er takknemlig for i livet.


Agathe Brattaule

Agathe Josefin Nikolaisen Brattaule

Julie Marie Padøy

Julie er kollegaen som er født på Atles 40-årsdag (se i intervjuet lenger opp). De har vært kollegaer siden august 2024, da Julie startet som nyutdannet på Consulting i Bergen.  

Hvordan vil du beskrive Atle som kollega?

Atle er en utrolig viktig ressurs på avdelingen. Hans kompetanse utmerker seg både i bredden og dybden. Han er spesialist på anskaffelser, men har i tillegg en stor forståelse for næringslivet generelt.  Han har også en smittsom entusiasme og en ekte interesse for menneskene rundt seg. Han er en utrolig gledesspreder, med en unik evne til å skape et hyggelig og inkluderende miljø. 

Hva har du lært av Atle?

Jeg har allerede lært utrolig mye fra Atle. Gjennom prosjektet vi jobbet sammen på fikk jeg verdifull innsikt i anskaffelsesprosesser, og Atle har en utrolig evne til å dele kunnskapen han sitter på.

Det som gjør Atle spesiell, er at han deler erfaringer utover det faglige, enten det handler om fjellturer, næringslivets utvikling eller gode refleksjoner om livet generelt. Man lærer alltid noe nytt av Atle.

Hva har Atle lært av deg, tror du?

Jeg tror kanskje det er jeg som har lært mest av han. Men dersom jeg skulle nevne noe, så er Atle veldig nysgjerrig på den yngre generasjonen og hva vi er opptatt av, så her har jeg bidratt med noen innspill og refleksjoner.



Julie Marie Padøy

Julie Marie Padøy

Charlotte Bårdsen

Charlotte er partner og kontorleder ved BDOs bergenskontor. Hun ansatte ham, og i en periode vært hans nærmeste leder. I dag betegner hun ham som en god kollega. 

Hvordan vil du beskrive Atle som kollega?

Atle er en hyggelig kollega som er opptatt av folk rundt seg og at alle skal ha det bra. Spesielt i sosiale sammenhenger så liker Atle seg. Han byr på seg selv og er ikke redd for å være med på ting. Da vi hadde Gnist-konferanse i SørVest (regionssamling) første gang, var det han som hadde ansvar for opptreden som vi partnerne skulle ha. Det medførte at vi måtte lære oss å danse etter en koregrafi og at vi måtte kle oss ut. Atle elsket dette.

Hva har du lært av Atle?

Atle er veldig nysgjerrig og genuint interessert i mennesker. Han er spesielt opptatt av de nye ansatte som kommer, at de skal forstå hva som rører seg og få de med seg på oppdrag for at de skal lære. Når han skal slutte en gang, er det viktig for ham å ha lært videre masse av det som han har lært seg gjennom sitt arbeidsliv.


Charlotte Bårdsen

Charlotte Bårdsen