Veien mot en tryggere arbeidsplass i en teknologidrevet sjømatnæring

Sjømatnæringen er en av Norges viktigste eksportnæringer, men flere av yrkene der er også blant de mest risikofylte, noe som gjør sikkerhetskultur og arbeidsmiljø avgjørende for trygt og effektivt arbeid, både for fisken og menneskene.

Sjømatnæringen er preget av rask implementering av nye teknologier og innovative løsninger, noe som kan medføre uforutsette risikofaktorer. (Illustrasjonsfoto)

SINTEF Ocean sin rapport “HMS-undersøkelsen i havbruk 2023” er ett av flere eksempler som avdekker flere utfordringer knyttet til sikkerhet, helse og arbeidsmiljø, og tydeliggjør et behov for forbedringer i sikkerhetskulturarbeidet. 

- Sikkerhetskultur handler om felles holdninger og verdier rundt sikkerhet i daglig drift. Dette bidrar til å redusere risiko, skape et tryggere arbeidsmiljø og styrke virksomhetens bærekraft og suksess, sier manager i BDO, Marta Kruke. 

God sikkerhetskultur bidrar blant annet til at en virksomhets sikkerhetstiltak ivaretas av medarbeiderne. 

- Samtidig er sjømatnæringen preget av rask implementering av nye teknologier og innovative løsninger, som kan medføre uforutsette risikofaktorer, sier Kruke. 


Rask teknologisk utvikling

Automatiserte systemer, avanserte produksjonsformer og bruk av høyteknologisk utstyr kan redusere noen typer farer, men samtidig introdusere nye, mer komplekse sikkerhetsutfordringer. 

- Det er derfor essensielt at sikkerhetskulturen utvikles i takt med teknologien, slik at ansatte både har den nødvendige kompetansen til å bruke ny teknologi på en trygg måte og kan identifisere og forebygge risiko, sier Kruke. 

En sterk sikkerhetskultur, hvor innovasjon balanseres med et høyt fokus på helse, sikkerhet og opplæring, er nøkkelen til å forhindre ulykker og skape en trygg arbeidsplass, selv i en tid med rask teknologisk utvikling.

- Dersom medarbeiderne vet hva som er forventet av dem, tar ansvar for egne handlinger og har en forståelse for hvorfor sikkerhetstiltak eksisterer, vil de også sørge for å melde fra om sikkerhetsmessige forhold som virksomheten bør vite om, sier Kruke.

 

Sikkerhetsbrudd og nestenulykker

En sentral del av en sterk sikkerhetskultur er at ansatte føler seg trygge på å melde fra om sikkerhetsbrudd. Likevel viser funn fra SINTEFs rapport at 30,7 prosent synes det er ubehagelig å påpeke sikkerhetsbrudd. 

- Slik kultur kan føre til at farlige situasjoner forblir uadressert, og svekker videre muligheten til å forebygge ulykker. Det er derfor viktig å skape et arbeidsmiljø der det både forventes og oppmuntres til å melde fra om brudd, for å sikre en tryggere arbeidsplass, sier Kruke. 

Nestenulykker i form av hendelser som kunne ha ført til alvorlige skader, er også et tegn på svakheter i sikkerhetskulturen. Over halvparten (62,4 prosent) av de ansatte sier å ha opplevd slike hendelser de siste to årene, noe som tyder på en høy risiko for alvorlige ulykker. 

- Mange av disse situasjonene kunne trolig vært unngått med bedre sikkerhetsrutiner, sier Kruke.

Rapporten avdekker også funn hvor én av fem (22 prosent) føler seg presset til å jobbe på en måte som truer sikkerheten og nesten 30 prosent mener at produksjon prioriteres foran sikkerheten.

- Dette er funn som viser forbedringspotensiale innen både avviksrapportering, læring og sikkerhetsprioritering generelt – punkter som styrker sikkerhetskulturen og dermed bidrar til å begrense risikoen for ulykker, sier senior manager i BDO, Kristine Hageselle Engh.

 

Kan skape en tryggere arbeidsplass

Funnene i SINTEF Oceans rapport belyser de alvorlige utfordringene som sjømatnæringen står overfor når det gjelder sikkerhetsarbeid. 

Rapporten viser en tydelig sammenheng mellom en svak sikkerhetskultur og høy risiko for ulykker. Investering i sikkerhetskultur er avgjørende for å sikre både ansattes trivsel og næringens drift, sier Engh. 

BDO kan tilby varslingstjenester, utføre risikoanalyser, samt levere opplæring og kurs for å styrke sikkerhetskulturen i sjømatnæringen. Ved å implementere anonyme varslingssystemer kan ansatte trygt rapportere sikkerhetsbrudd.

- Gjennom grundige risikoanalyser kan farer identifiseres og målrettede tiltak foreslås. Opplæring og kurs som fokuserer på beste praksis bidrar til en sterk sikkerhetskultur, der både ansatte og bedrifter tar ansvar for å forebygge ulykker og skape en tryggere arbeidsplass, sier Engh. 


Mangelfull varsling og læring svekker også fiskevelferden i havbruksnæringen

Varsling om forhold knyttet til fiskevelferd er også avgjørende for aktører i havbruksnæringen, og dette har vært et fokusområde i revisjoner fra Mattilsynet den siste tiden. 

Noen sentrale funn de siste årene viser at det er treghet i varsling og mangel på deling av læring på tvers av regioner innad i selskaper i havbruksnæringen. 

- Med bedre rutiner og varslingskanaler kan det tenktes at dette kunne vært håndtert bedre eller unngått dersom aktører hadde reagert raskere og delt erfaringer mer effektivt, sier Engh. 

For å forbedre fiskevelferden, redusere uønskede hendelser og sikre at lærdom trekkes fra tidligere feil, er det avgjørende at selskapene implementerer mer effektive kommunikasjons- og varslingskanaler. 

- Disse kanalene må ha tydelige og robuste rutiner som spesifiserer hvordan og til hvem varsling skal skje, slik at tiltak kan settes inn raskt for å beskytte fisken og redusere risikoene for ytterligere problemer. Dette krever en kultur for åpenhet og forbedring, hvor hendelser ikke bare rapporteres, men også brukes til kontinuerlig læring på tvers av organisasjonen, sier seniorrådgiver i BDO Sjømat Ellie Johansen og legger til: 

- Det er et behov for bedre rapporteringsrutiner og en mer enhetlig tilnærming til læring av hendelser for å sikre god fiskevelferd i fremtiden. 

- Avslutningsvis er det tydelig at vi, i en risikofylt bransje, med rask teknologisk utvikling og fiskehelse som må ivaretas, må utvikle oss sammen for å sikre trygghet for fisken og menneskene. Teknologien gir oss enorme muligheter, men vi må samtidig sørge for at sikkerhetskulturen holder tritt. Ved å samarbeide, dele kunnskap og sette sikkerhet i førersetet, kan vi ikke bare utnytte teknologiens fulle potensial, men også sikre at fremtidens arbeidsplasser er trygge og bærekraftige for alle.


Les også:

BDO er en av de ledende samarbeidspartnerne innen sjømatnæringen



Kilde: 

NSM