Stabil konkursutvikling første halvår, tross økonomisk press

BDOs konkursanalyse av handelsbransjen for første halvdel av 2024 viser lavere konkurstall hittil i år, enn i årene før pandemien.

Bransjeleder for handel i BDO, Kjell Fredrik Kristiansen.

Til tross for økonomiske utfordringer som høy inflasjon, økende renter og effekter av krigen i Ukraina, viser konkursstatistikken for første halvdel av 2024 en overraskende stabil utvikling i handelssektoren.

Antallet konkurser innen handelsvirksomhet har gått noe ned sammenlignet med samme periode i 2023, fra 762 til 721, og tallet er også lavere enn i årene før pandemien. Dette står i kontrast til flere medieoppslag som tidligere har varslet om et «konkursras».



— Til tross for indikasjoner på at norske handelsbedrifter sliter, spesielt etter pandemien og i forbindelse med økt inflasjon, ser vi at det ikke er uvanlig mange konkurser. Analyseverktøyet vårt viser at året så langt følger en normalkurve med mange konkurser i årets første halvdel, og et lite fall i antall konkurser i juli, sier bransjeleder for handel i BDO, Kjell Fredrik Kristiansen.

Samtidig melder SSB om en økning i konkurser innen andre sektorer som bygg- og anlegg, informasjon og kommunikasjon, mens detaljhandel opplever en moderat nedgang.


Fortsatt krevende tider for flere

Selv om konkurstallene er stabile, gjør en strammere privatøkonomi, som følge av prisøkningen og høy styringsrente, at forbrukerne endrer atferd. Spesielt bilbransjen er rammet av dette, da kjøp av bil, båt og hytte viser seg å være noe av det første forbrukerne setter på vent.

Selv om antallet konkurser i andre kvartal ikke er høyere enn tidligere normalår, ser BDOs analytikere at selskapene som går konkurs, målt i driftsinntekter, er større.

—  Bilbransjen har virkelig merket trykket. Høye kapitalkostnader og svekket forbrukerinteresse har ført til at flere store aktører nå har måtte kaste inn håndkleet. Vi ser også at ordresvikten fra fjoråret fortsetter å prege bransjen, sier Kristiansen.

Les mer: 2024 er preget av flere store konkurser i bilbransjen


Prognosene tyder på økning i konkurser

BDO forventer at høsten 2024 vil bli krevende for norske bedrifter, spesielt for kapitalintensive bransjer. Forbruket vil sannsynligvis holde seg stabilt, men ikke øke.

—  Vi forventer flere konkurser i løpet av høsten, spesielt i de kapitaltunge bransjene som er mest utsatt for endringer i rentenivå og forbrukernes kjøpekraft, sier Kristiansen, som understreker at det er en sannsynlighet for at antallet konkurser vil øke litt fordi konsekvensene av økonomisk uro gradvis slår inn.

—  Det er viktig å huske at konkurs er en lang prosess, ofte etter flere forsøk på restrukturering.