Nye lovkrav for bærekraftsrapportering endrer hele bygg- og anleggsbransjen

Bærekraftsutfordringene er mange i bygg- og anleggsbransjen. Arbeidsforhold, sosial dumping og likestilling får mye oppmerksomhet. I tillegg står bransjen for 37 prosent av verdens klimagassutslipp. Nå kommer lovkravene som gjør at alle må dokumentere hvordan de jobber med dette.

Mari Ziesler Andenæs, partner og leder for bærekraftsrapportering i BDO. 

Reglene for bærekraftsrapportering etter EUs CSRD-direktiv ble vedtatt som en del av norsk lov i juni 2024. Selv om det kun er større virksomheter som får lovpålagt bærekraftsrapportering til å begynne med, vil kravene raskt påvirke hele bygg- og anleggsbransjen. 

– Mindre bedrifter vil merke presset på å dokumentere bærekraftsarbeidet sitt fra sine kunder. Virksomhetene som er lovpålagt å rapportere fra 2024 og 2025 må rapportere på vesentlige bærekraftsforhold både i egen virksomhet og i verdikjeden. For de fleste i denne bransjen, omfatter det blant annet klimagassutslipp, forurensning, ressursbruk og sirkulærøkonomi, menneskerettigheter og arbeidsforhold og likestilling, sier Mari Ziesler Andenæs, partner og leder for bærekraftsrapportering i BDO. 

De som er lovpålagt bærekraftsrapportering etter Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) og standardene i European Sustainability Reporting Standards (ESRS) må ta grep først, og de bør komme i gang nå.  

– De som blir omfattet av loven fra 2025 har stort sett ikke har hatt lovpålagt bærekraftsrapportering i dette omfanget tidligere, og har lite erfaring. Det kan gjøre det ekstra utfordrende, fordi de mangler kunnskap om rapportering, rutiner og gode datakilder, sier Ziesler Andenæs.

Hvis du lurer på om du eller dine kunder er omfattet av CSRD-direktivet, kan du sjekke i BDOs bærekraftskompass her.


Hva innebærer rapporteringskravene?

Selskap som er lovpålagt å gjøre bærekraftsrapportering må gjøre dette som en del av styrets årsberetning. Rapportering etter EU-taksonomien er også et krav. 

– I tillegg skal rapporteringen attesteres av en uavhengig tredjepart. Bærekraftsrevisoren skal blant annet uttale seg om overholdelse av kravene i ESRS og EU-taksonomien, og om prosessen for den doble vesentlighetsanalysen, forklarer Ziesler Andenæs.


Hva er dobbel vesentlighetsanalyse og hva betyr det for bygg og anlegg?

Et sentralt krav i CSRD og rapporteringsstandarden ESRS, er den doble vesentlighetsanalysen. 

– Det betyr at virksomhetene må analysere hvordan de påvirker omverdenen, og hvordan ytre bærekraftsforhold påvirker virksomheten finansielt, forklarer Ziesler Andenæs.

BDO har analysert bærekraftsrapporteringen hos en rekke store virksomheter i bransjen for å danne et bilde av vesentlige tema for denne type virksomheter. 

– Ut fra vesentlighetsanalysene de har gjort, ser vi noen vesentlige forhold som går igjen hos flere virksomheter i bransjen, sier Ziesler Andenæs.

 

De mest vesentlige bærekraftstemaene i bygg og anlegg: 

Klima og miljø: 

      • Klimaendringer
      • Biologisk mangfold og økosystemer
      • Ressursbruk og sirkulær økonomi

Sosiale forhold: 

      • Egne ansatte
      • Arbeidere i verdikjeden

Styringsmessige forhold:

      • Forretningsadferd, og da særlig temaet forretningskultur


Les mer om vesentlige bærekraftstema i bygg- og anleggsanalysen 2024.


– Selv om vi vet hva som er sentrale bærekraftstema i bransjen, kan du ikke ta lett på dobbel vesentlighetsanalyse. Hver virksomhet har ulike hensyn å ta. Det er viktig å komme i gang med denne tidlig. Det er grunnsteinen for all bærekraftsrapporteringen til virksomheten din, og gir deg også en oversikt over hvor dere bør gjøre tiltak, sier Ziesler Andenæs.

Les mer om dobbel vesentlighetsanalyse her.



5 tips for å komme i gang med bærekraftsrapporteringen

        1. Definer arbeidsgruppe, gjør en ansvarsfordeling og etabler eierskap internt i virksomheten
        2. Gjennomfør en dobbel vesentlighetsanalyse i tråd med kravene i ESRS
        3. Gjennomfør en gap-analyse, hvor dere kartlegger vesentlige opplysningskrav og datapunkter dere skal rapportere på, og vurder opp mot den informasjonen dere har i dag. Avviket vil være det dere må jobbe mot å få på plass 
        4. Sett opp innholdsfortegnelse og struktur på rapporten
        5. Start datainnhentingen, fordel ansvarlige for de vesentlige temaene, og begynn skrivingen


Les også: 10 steg til din første bærekraftsrapport


Les mer om bærekraft i bygg- og anleggsbransjen i Bygg- og anleggsanalysen 24

Bygg- og anleggsanalysen utarbeides årlig av BDO, hvor data som regnskapstall, omsetning, driftsmargin og lønnsomhet hentes inn, bearbeides og analyseres for å gi status og vise bransjeutviklingen.   

I tilknytning til bygg- og anleggsanalysen gjennomførte Norstat i høst en bransjeundersøkelse blant 530 ledere i bygg- og anleggsbransjen.