Konkurstallene vil øke i bygg- og anleggsbransjen

På kort sikt blir det tøffere, men markedet øker endringstakten, og mot slutten av 2025 vil aktiviteten ta seg opp, viser Bygg- og anleggsanalysen 24.

Henning Dalsegg, bransjeleder for bygg og anlegg i BDO.

Ved utgangen av 2023 stod bransjen for nærmere 1/3 av alle konkursene i Norge, som er på nivå med fjoråret, viser den ferske analysen.

Gjennom 2023 og 2024 har det vært en økning i antall konkurser. Det ligger nå på det høyeste nivået i løpet av de siste fem årene. Men bransjelederen tror ikke vi har sett toppen ennå:

- Vi ser nå at konkurransen skjerpes, og at ordre- og likviditetsreserver tømmes. Mange prosjekter er ikke lønnsomme på grunn av høye byggekostnader. At råvarepriser og lønn også vil være de samme eller øke, krever endring i produksjonen, mener Henning Dalsegg, bransjeleder for bygg og anlegg i BDO.

Bransjeaktørene må tilpasse seg markedet raskt. 

- De høye rentene inn i 2024 medførte en ytterligere oppbremsing i aktiviteten. Fallende ordrereserver det siste året har gitt økt konkurranse og lavere marginer. Fremtidsutsiktene er fortsatt preget av svekket krone og høyt rentenivå, i tillegg til usikkerhet knyttet til globale forhold. Volatiliteten i markedet fremover vil være høy med raskere svingninger, som gjør at evnen til å tilpasse seg markedet raskt vil være et viktig konkurransefortrinn, forteller Dalsegg.


En av tre frykter oppsigelser, men arbeidskraft er en utfordring

En av tre ledere i bransjen bekymret for oppsigelser. Samtidig oppgir halvparten at tilgang på arbeidskraft er en stor utfordring.  

Til tross for fallende aktivitet og konkurser er det altså lav ledighet i bransjen. 

- Vi ser at mange arbeidsinnvandrere flytter hjem. Den svake kronen gjør Norge mindre attraktivt, og det er mindre kvalifisert arbeidskraft tilgjengelig for bransjen, forklarer Dalsegg.

Bransjelederen tror at utfordringene knyttet til kvalifisert arbeidskraft vil vedvare.


Bransjen er tilpasningsdyktig 

For 2023 var omsetningsveksten nede på 3 prosent, noe som i realiteten er en aktivtetsnedgang på rundt 3 prosent. 

- Aktivitetsnedgangen skyldes i hovedsak tilnærmet stopp i igangsettelser på nye boliger. Vi hadde imidlertid forventet et større fall i marginene enn det som er observert. Det viser at bransjen er tilpasningsdyktig, mener Dalsegg.

De største gjør det best.

- De store aktørene med over 500 MNOK i omsetning har tatt vesentlige markedsandeler i 2023, og jevnt over bedret sine marginer. Dette underbygger trenden vi har sett – at aktørene må være av en viss størrelse for å ha konkurransekraft i bransjen, forteller bransjelederen.


Situasjonen i bransjen øker endringstakten

Kun ni prosent oppgir at de har investert i kunstig intelligens. De fleste aktørene sier de ikke ser behov for å bruke det.

- Bygg- og anleggsbransjen er ikke kjent for å stå lengst fremme når det gjelder innovasjon og nytenkning, men den krevende tiden bransjen nå opplever kan bidra til endring, mener Dalsegg. – Med lavere marginer og økt konkurranse må aktørene bli mer effektive. Digitale verktøy og AI-funksjonalitet kan optimalisere prosjektstyringen, redusere feil, forbedre ressursbruk, effektivisere arbeidsprosesser, og øke produktiviteten og inntjeningen, legger han til. 

Flere regulatoriske endringer vil treffe bransjen fremover, både gjennom bærekraftsrapportering og EU sitt vedtatte bygningsdirektiv. 

- Dette vil gi store vekstmuligheter for dem som posisjonerer seg riktig, og det er her vi tror mye av veksten vil komme fremover, forteller Dalsegg. 

Det offentlige har målsatt at bærekraft skal telle 30 prosent i anbudskonkurranser. Bransjen selv mener at de kan bidra med veldig mye gjennom små tiltak. 

- Vi tror et økt samspill mellom byggherre og entreprenør vil bli viktig i arbeidet for å jobbe frem de gode løsningene. EUs bygningsdirektiv bør i all hovedsak sees på som en markedsmulighet for bransjen, og mye av veksten i markedet fremover vil komme i rehabilitering og ombruk av eksisterende bygningsmasse, mener Dalsegg.


Aktiviteten vil ta seg opp

Befolkningsveksten gir en etterspørsel den lave aktiviteten ikke kan svare opp, og bransjelederen ser lyst på tiden fremover, til tross for at det blir en tøff periode.

– De to siste årene har vært krevende for mange aktører i bygg og anlegg, men situasjonen vil bidra til å styrke utviklingen i bransjen i positiv retning. De selskapene som kommer seg gjennom, og gjør gode tiltak og beslutninger, vil stille sterkt når pilene igjen peker oppover mot slutten av neste år, avslutter han.


Se eller last ned bygg- og anleggsanalysen

Bygg- og anleggsanalysen utarbeides årlig av BDO, hvor data som regnskapstall, omsetning, driftsmargin og lønnsomhet hentes inn, bearbeides og analyseres for å gi status og vise bransjeutviklingen.   

I tilknytning til bygg- og anleggsanalysen gjennomførte Norstat i høst en bransjeundersøkelse blant 530 ledere i bygg- og anleggsbransjen.