Kjønnskrav i styret blir en utfordring for bygg- og anleggsbransjen

Stillstand: De nærmeste årene kommer kravet om 40 prosent kvinner i styrene. For en bransje der utviklingen i kjønnsbalansen står stille, kan det by på utfordringer.

Henning Dalsegg, partner og bransjeleder for bygg og anlegg i BDO. 

– Kvinneandelen i hele bransjen var på 9,2 prosent i 2023, kun opp 0,4 prosentpoeng siden 2013, og til og med en nedgang på 0,8 fra 2022. Det er i praksis en stillstand, sier Henning Dalsegg, partner og bransjeleder for bygg og anlegg i BDO. 

– I tillegg ser vi i vår bygg- og anleggsanalyse at andelen kvinnelige daglige ledere er på 4,4 prosent, mens andelen kvinnelige styremedlemmer er 10,9 prosent, sier Dalsegg.

Også på disse parameterne står det stille, eller går tilbake. 

– Det er grunn til å rope varsko, når alle styrer skal ha 40 prosent kvinneandel senest i 2028. Det har ikke beveget seg nevneverdig på ti år, er det mulig å snu det i løpet av de neste fire?, undrer Dalsegg. 


Null utvikling

Fra 2022 til 2023 gikk andelen kvinnelige daglige ledere i bygg- og anleggsbransjen ned med 0,3 prosentpoeng, mens andelen kvinnelige styremedlemmer økte med 0,2 prosentpoeng. Videre er andelen kvinnelige styreledere svakt redusert fra 5,5 prosent i 2022 til 5,4 prosent i 2023.  

– Det jobbes målrettet for å bedre kjønnsbalansen i bransjen, og store aktører har iverksatt tiltak rundt mangfold og likestilling. Likevel viser årets analyse igjen nærmest null utvikling. Bygg og anlegg er fremdeles bransjen med størst kjønnsforskjeller, både på medarbeider- og ledernivå. Det gir inntrykk av en bransje av og for menn, som dessverre ikke er et godt innsalg for å rekruttere flere kvinner, mener Dalsegg.  

Det finnes noen tegn til positiv utvikling. 

– Andelen kvinnelige læringer økte fra 7,5 prosent i 2022 til 9,3 prosent i 2023. Det er likevel ikke tall som å juble for, mener Dalsegg. 


Bransjen må ta grep

Lovendringene som sier at 40 prosent av styremedlemmene skal være kvinner, med en gradvis innføring frem til juni 2028, blir ikke enkel å oppfylle. 

– Bransjen står overfor en omfattende oppgave med å rekruttere flere kvinner inn i styreverv, og vil møte konkurranse også fra andre næringer. Lovendringen representerer en stor utfordring, men også en mulighet til å drive frem endring, sier Dalsegg.

Nå må de finne tiltak som virker. 

– Kanskje er økningen i andelen kvinnelige lærlinger et tegn på at tiltak fungerer, men det er fortsatt lavt og går sakte. Bransjen må skape et arbeidsmiljø som støtter og fremmer kvinner i alle roller. Synlige rollemodeller og fleksible arbeidsordninger kan være noen av grepene de bør ta, avslutter Dalsegg.  


Her finner du BDOs bygg- og anleggsanalyse

Bygg- og anleggsanalysen utarbeides årlig av BDO, hvor data som regnskapstall, omsetning, driftsmargin og lønnsomhet hentes inn, bearbeides og analyseres for å gi status og vise bransjeutviklingen.   

I tilknytning til bygg- og anleggsanalysen gjennomførte Norstat i høst en bransjeundersøkelse blant 530 ledere i bygg- og anleggsbransjen.