Hemmelige kunder og avdekking av økonomisk kriminalitet

Hverdagen til Emma er litt utenom det vanlige.

Emma Auran Christensen.

Da Emma Auran Christensen fikk en trainee-stilling innen salg i BDO, visste hun lite om det økonomiske mørkemarkedet i Norge. 

– Plutselig fikk jeg jobbe med noe alle vet om, men som få faktisk får se, sier Emma.

– Det er alltid gøy å kikke i bakspeilet og se hvordan jeg endte opp her! RAS-avdelingen er eksperter på å håndtere usikkerhet. Det kan være å opprette trygge varslingskanaler for ansatte, avdekke økonomisk kriminalitet eller gjennomføre andre type granskinger, forteller Emma, salgsleder for Risk Advisory Services (RAS).

Emma hadde ikke sett for seg en salgskarriere innen gransking, sikkerhet, varsling og økonomisk kriminalitet da hun som nyutdannet kom inn BDO-dørene for første gang. 

– Men innblikket denne jobben har gitt meg, særlig i de mørke sidene av norsk næringsliv, er spennende, sier Emma.


Kartla tverrfaglig samarbeid

Det hele begynte med en nyopprettet trainee-stilling, der Emma fikk jobbe innen ulike deler av BDO. Målet med det hele var å se hvordan de ulike avdelingene kunne samhandle på bedre vis.

– Som Sales trainee fikk jeg jobbe med en rekke ulike tjenesteområder i BDO, og jeg var innom revisjons-, regnskaps- og konsulenttjenestene. Det ga meg et veldig godt utgangspunkt for å forstå hvordan BDO jobber og hvordan vi kan forbedre samarbeid på tvers av tjenesteområdene våre, sier Emma.


Rakk opp hånda og fant drømmejobben

Med over 2000 ansatte, leverer BDO en hel rekke ulike tjenester. Emma øynet muligheten for at eksisterende kunder kunne få enda tettere samarbeid med BDO og på den måten gjøre det enklere å holde oversikt.

– Vi la merke til at BDO Consulting kunne kobles tettere på våre eksisterende kunder. Jeg hadde mange gode samtaler med Henrik Dagestad, lederen for Consulting i BDO region øst. Vi skjønte at tiden var overmoden for et samkjørt initiativ om å øke leveransespekteret til eksisterende BDO-kunder, minnes Emma.

Emma ble etter hvert med i fagmøter sammen med konsulentene. Da det kom et ønske om å utvikle en kampanje for å øke bevisstheten rundt BDO tjenestespekter, var Emma rask på labben.

– Da rakk jeg fort opp hånda! Og det er nok hva jeg digger med BDO. Hvordan initiativ og iver blir lagt merke til. Det var nok den hånda som satte meg på veien til å bli salgslederen jeg er i dag.


- Ville kompromittert kundene våre

Kampanjen ble en suksess og Emma fikk ta en større del av salgsprosessene med konsulentene. Siden den gang har Emma fortsatt å levere, og samarbeidet med Risk Advisory Services gikk inn i en ny fase. Avdelingen ønsket å øke salgsaktiviteten, men når taushetsplikt er knyttet til ethvert kundeforhold, måtte kremmeren Emma tenke annerledes.

– Vi kan ikke dra ut til kunder og presentere kundecase. Da ville vi kompromittert kundene vi har utført prosjekt for. Arbeidet vårt er høysensitivt, påpeker Emma. 

Derfor er Emma klar på at RAS er avhengig av å bruke sitt eget rykte til videre vekst. Det har vist seg å være et smart grep, og i januar 2024 overtok Emma som salgsleder.

– Salgsarbeidet mitt handler ikke om å hamre inn telefoner og booke møter. Jeg bruker mye tid på å veilede kollegaene mine. Vi samarbeider på tilbudsutforming, og skaper initiativer, samlinger og seminarer for kundene våre. Det aller viktigste vi kan gjøre er kunnskapsdeling, sier Emma. 


Finner ut hvor veien går etter hvert

Emma har i løpet av tre år sett salgsavdelingen gå fra 4 til 17 stykker. Selv har hun funnet «hjemmet» sitt i RAS. Nå består hverdagen av en solid blanding kunstig intelligens, nye kunder og tett samarbeid med BDO Advokater.

– Det er gøy å se BDO-ere bruke nysgjerrigheten sin til å skape en karrierevei, sånn som jeg gjorde. Det er oppfordringen min til de som jobber her: Hvis du bare rekker opp hånda, så blir det alltid spennende, avslutter Emma.