God aktivitet i transaksjonsmarkedet

Antallet transaksjoner holdt seg relativt høyt i tredje kvartal, og lå på nivå med tilsvarende kvartaler de senere årene. 

Herman Lynnebakken, M&A rådgiver i BDO Deal Advisory (t.v.) og Per Ove Giske, partner i BDO Deal Advisory. 

Målt i volum er markedet som helhet meget robust til tross for vedvarende markedsmessig uro og renter som ser ut til å holde seg høye også en stund fremover.

Etter et rekordsterkt andre kvartal, ble det registrert noe færre transaksjoner i tredje kvartal, litt lavere sammenlignet med samme periode i fjor. Tradisjonelt sett er det naturlige årsaker til færre transaksjoner i tredje kvartal på grunn av at mange transaksjoner sikter mot closing inn mot sommeren og jul.

- Det er likevel viktig å merke seg at transaksjonsvolumet for hele året fortsatt ligger over det historiske snittet, noe som viser robusthet i markedet til tross for globale økonomiske usikkerheter, sier partner i BDO Deal Advisory, Per Ove Giske. 

Det ble registrert en økning i antall opprullings-transaksjoner («roll-ups») i tredje kvartal, noe som utgjør en sterk reversering fra den svake nedgangen i 2023. Dette indikerer at PE-aktører har økt appetitten for konsolidering i fragmenterte markeder, spesielt innen sektorer som software, bygg og anlegg og profesjonell tjenesteyting. 

- På rullerende 12 måneder basis er antallet roll-ups nå på nivå med toppene vi så under pandemien, noe som understreker at aktørene fortsatt ser sterke vekstmuligheter gjennom konsolidering i det norske markedet, sier Herman Lynnebakken, M&A rådgiver i BDO Deal Advisory. 

Selv om transaksjonsvolumet har holdt seg stabilt høyt hittil i 2024, sett i et historisk perspektiv, har den totale transaksjonsverdien trolig falt noe siden toppen i 2022. Denne utviklingen skyldes ufordelaktige markedsforhold for børsnoteringer og videresalg av større PE-eide selskaper. 

- Dette kan ha bidratt til at vi har sett vedvarende høy aktivitet i markedet målt i volum da PE-aktørene har fokusert på å bygge videre på eksisterende opprullingsstrategier i påvente av forbedrede markedsforhold, utdyper Lynnebakken.


Internasjonale aktører

BDO har sett nærmere på fordelingen mellom norske og utenlandske kjøpere. Flere av transaksjonene kan tilsynelatende se ut til å ha norsk kjøper, men mange av kjøperne har internasjonale aktører bak seg. 

- Selv om norske selskaper står oppført som kjøpere i flertallet av transaksjonene, er det ofte i realiteten utenlandske aktører, særlig innen PE, som står for den finansielle backingen, sier Lynnebakken.


Et attraktivt marked

Blant de registrerte finansielle kjøperne har andelen relatert til norske aktører falt fra omtrent 50 prosent til 40 prosent siden årene før pandemien. Resten er utenlandske. 

- Det underbygger det enkelte politikere er opptatte av, at vi i økende grad selger virksomheter ut av Norge. Samtidig viser det at Norge, og for så vidt også Norden, er et attraktivt marked for utenlandske investorer, sier Giske.

Han trekker frem at det kan være flere grunner til det. 

- Høy fragmentering i norske bransjer gir gode muligheter for konsolidering. Den svekkede kronekursen gir også utenlandske kjøpere en gunstig valutafordel, og dette kan ha bidratt til økt interesse for norske targets, sier Giske og legger til:

- Offentlig pengebruk i Norge forventes også å holde seg høy, noe som kan gjøre Norge til et tryggere og således mer attraktivt marked sammenlignet med andre europeiske land.