Bjørøya har flere datterselskap, og bærekraftsrapporteringen de nå har begynt å jobbe med omfatter alle selskapene. De produserer omtrent 20 000 tonn laks hvert år, og har også selskaper som driver med settefisk. Holdingselskapet driver også med turisme og lokal eiendomsutvikling.
Bjørøya har valgt BDO og deres bærekraftsteam i Trondheim som rådgivere og sparringspartnere for bærekraftsrapporteringen. Konsernet er relativt lite i sjømatbransjen, men av en størrelse og omsetning som har stor betydning for lokalmiljøet de er en del av på Flatanger i Nord-Trøndelag.
– Vi er en liten aktør som driver lokalt. Det er viktig for oss å synliggjøre hvordan vi jobber med bærekraft. Næringa har hatt en del utfordringer, og ryktet er litt ymse. Selv om bærekraftsrapporteringen blir lovpålagt, er det et viktig verktøy for å kunne jobbe enda bedre, men også å vise frem hva vi faktisk gjør bra. Vi kommer aldri til å bli fornøyde, vi skal gjøre det bedre i morgen, uansett, sier Havstein Lindseth.
De må avlegge sin første, lovpålagte bærekraftsrapport for regnskapsåret 2025, etter at Stortinget vedtok å innføre EUs CSRD-direktiv i norsk lov i juni 2024. Bjørøya er allerede i gang med å jobbe etter standarden det nye lovverket krever, kalt ESRS.
– BDO hjelper oss med å sikre at vi rapporterer i henhold til den lovpålagte standarden allerede nå. Det er dit vi skal, og da trenger vi ikke gå via andre rammeverk. Nå skal vi bygge opp gode strukturer og rammer, slik at vi er i forkant når lovkravene kommer, sier han.
De regner med å ha sin første bærekraftsrapport klar i løpet av høsten 2024. De er ferdig med dobbel vesentlighetsanalyse, som setter retningen for rapporten, og henter nå inn data.
– Dette er en stor jobb når en gjør det for første gang. Vi skal få med oss hele organisasjonen og bygge en kultur rundt det. Rapporten blir et hjelpemiddel og et verktøy i det videre arbeidet, ikke tomme ord. Det er vi opptatt av, forklarer Havstein Lindseth.
Fra BDOs kontor i Trondheim leder Christine Egeberg Hegdalsaune teamet som støtter Bjørøya med prosessen frem mot deres første bærekraftsrapport. Teamet kjenner sjømatnæringen godt, og har spisskompetanse på rammeverket.
– Bjørøya er et selskap som har mye på plass fra før, men ESRS-rammeverket de må bruke er omfattende. Her har vi ekspertise og erfaring som de kan dra nytte av. Det er motiverende å få være med på prosessen fra dobbel vesentlighetsanalyse og etter hvert til ferdig rapport. Ikke minst er vi glade for at Bjørøya ser på arbeidet som en kontinuerlig forbedringsprosess, helt i tråd med årsakene til at de nye reglene blir innført, sier hun.
Lurer du på hvordan du skal komme i gang med bærekraftsrapportering?
Les mer: 10 steg til din første bærekraftsrapport