BDO loser NP Bygg gjennom den nye bærekraftrapporteringen

En dobbel vesentlighetsanalyse er en omfattende prosess for bedriften. I forberedelsene mot kommende krav og rammeverk innen bærekraftsarbeidet har NP Bygg valgt BDO til å fasilitere prosessen.

– BDO har vært vår revisor i mange år, og har bidratt til utviklingen av den profesjonelle organisasjonen vi er i dag.  Et av våre suksesskriterier har vært å dyrke, og pleie samarbeidspartnere med et langsiktig perspektiv, så valget av BDO fremsto som åpenbart, sier Vegard H. Vaagan, KHMS-sjef i NP Bygg.

Mange norske selskaper står foran en ny og omfattende rapporteringsprosess i tiden fremover. Det nye EU-direktivet Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD) krever nemlig at selskaper over en viss omsetning baserer bærekraftrapporten sin på en dobbel vesentlighetsanalyse.

– Det innebærer at rapporteringen både skal gi informasjon om selskapets innvirkning på bærekraftforhold, og hvordan bærekraftforhold påvirker selskapets økonomiske utvikling og resultat, utdyper Tina-Irene Luggens Amundsen, fagekspert og leder for bærekraftig samfunnsutvikling i BDO. 


Fageksperter som fasiliterer

For å sette prosessen i system, har NP Bygg valgt BDO til å lose dem gjennom den doble vesentlighetsanalysen. Prosjektet startet opp for fullt i midten av oktober. BDO kjenner allerede NP Bygg godt, gjennom flere år som revisor for selskapet. 

– Fordelen med å bruke revisor på å fasilitere rapporteringsprosessen er synergien av bransje- og selskapsspesifikk innsikt i kombinasjon med fagekspertise på bærekraftsstandardene, sier Amundsen.


Får eierskap til prosessen

Hun påpeker at en dobbel vesentlighetsanalyse innebærer mange involverte og mye å sette seg inn i. Samtidig er prosessen ny for alle, og dermed finnes det ennå ikke en «best practice» som selskapene kan hente inspirasjon fra.

– Da er det godt å ha malverket vårt å lene seg på. Vi loser dem gjennom det – men det er NP Bygg selv som står for vurderingene og beslutningene, slik at de får eierskap til prosessen. Det gjør også at de tar med seg kompetansen videre til kommende rapporteringsperioder, sier Amundsen.

Vaagan, som leder prosjektet i NP Bygg, sier at det oppleves trygt å få støtte gjennom prosessen.

– Når ulike systemleverandører bruker kommende regelverk som aggressiv salgstaktikk, føles det trygt å ha en sherpa som leder oss gjennom kartleggingsarbeidet uten mersalgsinsentiver, sier han.

– En av våre 4 strategiske pilarer er at «Samfunns- og miljøhensyn ligger i vårt DNA». Det forplikter oss til å være offensive og fremoverlent, samtidig som vi er reflekterende og bevisst vår påvirkning på omverdenen.

Amundsen forteller at de gjennomfører en dobbel vesentlighetsanalyse gjennom fire steg, i tett samarbeid med kunden. Første steg handler om å forstå selskapets kontekst og omgivelser, før påvirkning på klima, miljø og samfunn, både i egen virksomhet og verdikjeden, kartlegges. Deretter samles resultatene i en analyse som viser de mest vesentlige påvirkningene, risikoene og mulighetene før arbeidet oppsummeres.


Utarbeider veileder for bransjen

For å gjøre arbeidet med den lovpålagte bærekraftrapporteringen lettere, er BDO også i gang med å lage en praktisk veiledning for bygg- og anleggsbransjen, i samarbeid med Entreprenørforeningen – Bygg og anlegg (EBA). 

– Målet er å forenkle og standardisere, slik at rapporteringen ikke blir mer krevende enn den må, sier Henning Dalsegg, leder for bransjegruppen for bygg og anlegg i BDO. 


Les mer om veilederen her.