BDO forventer fortsatt høy konsolidering i bygg- og anleggsbransjen

Det blir mer og mer utfordrende å være liten, og små og mellomstore selskaper tvinges til å ta et aktivt valg rundt konsolidering.

Bygg- og anleggsanalysen til BDO er nå lansert for 7. året på rad, og den er en viktig temperaturmåler for landets største fastlandsindustri. Aktivitetsnivået innen oppkjøp og salg av selskaper i bygg- og anleggsbransjen ligger fortsatt på et historisk høyt nivå også i første del av 2024. Vi ser en nedgang i Norden på 249 transaksjoner siste 12 måneder (per Q2 2024), fra toppnivået på 299 transaksjoner (per Q4 2022). 

Til sammenligning var antall transaksjoner årlig innen bygg og anlegg i Norden i perioden fra 2016 til 2020 omtrent 100. Nedgangen de siste to kvartaler skyldes først og fremst lavere aktivitet i Private Equity-drevne oppkjøp generelt i Norden og et fall i antall svenske transaksjoner, men det norske transaksjonsmarkedet er veldig sterkt med en svært høy interesse fra Private Equity.

Morten Bogaard jobber som partner i BDO Deal Advisory, og kjenner transaksjonsmarkedet innen bygg og anlegg godt. 

- Til tross for denne nedgangen i Norden, er det norske markedet knallsterkt, og vi ser at antall transaksjoner fortsatt er svært høyt også på nordisk nivå. Vi ser en tydelig trend i at konsolideringen fortsetter i bransjen. Det blir mer og mer utfordrende å være liten, og små og mellomstore selskaper tvinges til å ta et aktivt valg rundt konsolidering. Konsolidering er ikke bare en respons på at det er krevende å være liten, men også en strategi for vekst, økt robusthet og bedre konkurranseevne, sier Morten Bogaard.

I tillegg er det også svært mange som blir kontaktet av såkalte plattformselskaper som lar selskapene operere som tidligere i nytt eierskap, og benytter muligheten til å realisere sine verdier gjennom et salg.


Økt oppkjøpsaktivitet innen flere sektorer

Segmenter som rør/elektro/ventilasjon, anleggsgartnere, fasade, malere og rådgivende ingeniører har historisk hatt et høyt transaksjonsnivå i Norden. Vi ser det siste året en svært høy aktivitet særlig innen rådgivende ingeniører i Norden, der eksempelvis Qflow, som er eid av Aspira Partners, og Xpartners, som er eid av Axcel, har vært svært aggressive på oppkjøp i Norden. Qflow har nylig gjort sine to første oppkjøp i Norge. Tidligere har disse oppkjøpene i Norge vært dominert av strategiske aktører som Multiconsult, Norconsult og Sweco med flere.

-    Blikk, tak og fasade har høy aktivitet, og det er nå særlig stor aktivitet innen disse sektorene i Norge. Teqt, som er blant de som er svært aktive, er også eid av Aspira Partners som Qflow. Transaksjonsaktiviteten innen rør, elektro og ventilasjon har fortsatt høy aktivitet, selv om vi ser en nedgang, sier Bogaard. 


Større aktører håndterer risiko bedre 

En av de viktigste fordelene med konsolidering i bygg- og anleggsbransjen er bedre evne til å håndtere risiko. Mindre entreprenører står overfor betydelige utfordringer når det gjelder prosjektrisiko. Dersom ett eller to prosjekter møter forsinkelser eller overskridelser, kan det få alvorlige økonomiske konsekvenser for små aktører. 

-    Større selskaper har fordelen av å kunne spre risiko over flere prosjekter og geografiske områder. Dette gir dem større robusthet mot uforutsette hendelser som kostnadsoverskridelser, leveranseforsinkelser eller økonomiske svingninger, sier Bogaard.

Eksempelvis vil en landsdekkende entreprenør ha flere inntektsstrømmer og være mindre sårbar for lokale endringer i byggeaktiviteten. Mindre selskaper, som er avhengige av spesifikke regioner eller enkeltprosjekter, kan derimot raskt oppleve økonomiske problemer hvis markedet svekkes i deres område.


Økte stordriftsfordeler og høyere prising

En annen fordel ved konsolidering er stordriftsfordelene som større selskaper oppnår. Disse inkluderer blant annet muligheten til å redusere kostnader gjennom bedre innkjøpsbetingelser og mer effektiv ressursallokering. Ved å konsolidere mindre selskaper til én større enhet, kan bedriftene forhandle fram bedre avtaler med leverandører, noe som resulterer i reduserte material- og driftskostnader.

-    Større selskaper har også bedre forutsetninger for å implementere nye teknologier og løsninger som kan øke effektiviteten. Mindre aktører har ofte begrenset kapasitet til å investere i innovasjon, mens større selskaper har økonomiske muskler til å teste og ta i bruk nye teknologiske løsninger som kan forbedre både produktivitet og lønnsomhet, sier Bogaard.

Bogaard ser en klar trend mellom størrelse og prising. - Basert på vår proprietære database, samt offentlig tilgjengelig informasjon, ser vi at median multippel for verdisettelse øker fra 6,1x EBIT (for selskaper med omsetning lavere enn 500 mnok) til 8,3x EBIT (omsetning mellom 2 mrd. og 10 mrd.). Det er også svært interessant å se på såkalt multippelarbitrasje eller multippelinnvanning, der større aktører med en høy multippel kjøper en liten aktør til en lav multippel. Resultatet til den lille aktøren har plutselig fått en høyere verdi ved å være eid av et stort selskap, sier rådgiveren.


Bedre konkurranseevne og muligheter for vekst

En større, konsolidert aktør kan enklere konkurrere i et marked som blir stadig mer globalisert. Konsolidering gir større muligheter for å øke egen markedsandel gjennom å delta i større nasjonale og internasjonale prosjekter.

-    For entreprenørselskaper som slår seg sammen, betyr ikke dette bare tilgang til større og mer prestisjefylte prosjekter, men også bedre kapasitet til å levere tjenester på tvers av regioner. Dette gjør dem mer konkurransedyktige i anbudsrunder, der større infrastrukturprosjekter ofte krever høyere kapasitet og kompetanse enn hva små, enkeltstående selskaper kan tilby.


Veien videre for bygg- og anleggsbransjen

I Norge har flere større selskaper allerede tatt en ledende rolle i konsolideringsbølgen. For dem handler oppkjøp ikke bare om vekst, men også om å oppnå større markedsdominans. Gjennom oppkjøp av mindre selskaper kan de øke sin posisjon i spesifikke markedssegmenter og skape komplette leveranser for sine kunder. Dette gir dem en konkurransefordel, da de kan tilby totalentrepriser og levere hele prosjekter fra start til slutt, i stedet for å måtte samarbeide med eksterne underleverandører.

-    For de mindre aktørene som blir en del av slike konserner, gir dette også fordeler. De får tilgang til større ressurser, mer ekspertise og bedre verktøy for å håndtere de stadig strengere kravene som stilles til byggeprosjekter i dag. Dette gjelder særlig innen sertifisering, rapportering og miljøkrav, der større selskaper har bedre kompetanse og kapasitet til å møte disse utfordringene, sier Bogaard.

Selv om nedgangen i Private Equity-investeringer og nedgangen i det svenske transaksjonsmarkedet har bremset opp antallet transaksjoner i bygg- og anleggsbransjen, tror BDO at transaksjonsaktiviteten i Norge fremover vil være svært høy. 


Les mer:

BDOs Bygg- og anleggsanalyse


BDO Deal Advisory kjenner godt til transaksjonsmarkedet i Norden. Vi har vært rådgiver i over 100 transaksjoner de siste 2 årene, hvor en tredjedel av disse har vært i bygg- og anleggsbransjen. Vi har derfor hatt en svært aktiv rolle innen konsolideringen i bygg- og anleggsmarkedet. 

Les mer om oss her.