Backe bruker nedgangen i markedet til å utvikle seg som selskap

- Det er uten tvil tøffe tider i byggnæringen. I Backe ønsker vi å bruke denne situasjonen som en mulighet til å utvikle oss, med mål om å oppnå både økt produktivitet, mer innovative løsninger og enda større konkurransekraft, sier Eirik Gjelsvik, konsernsjef i Backe.

I august ble det gitt en forsmak på bygg- og anleggsanalysen under Arendalsuka. F.v. Synne Ekrem, BDO, Per Olav Hopsø, Arbeiderpartiet, Julie Brodtkorb, MEF, Eirik Gjelsvik, Backe og Henning Dalsegg, BDO.

Bygg- og anleggsbransjen topper nå listen over antall konkurser så langt i 2024. 

BDOs ferske bygg- og anleggsanalyse forteller at flere rentehevinger og bråstoppen i boligmarkedet sannsynligvis fører til flere konkurser i vinter.


Store forskjeller

Situasjonen er alvorlig for en rekke bransjeaktører. Samtidig slår nedgangen forskjellig ut i ulike deler av landet. Vestlandet opplever fremdeles god fart og etterspørsel, mens Oslo-området har det tøffere.


- Bildet har blitt ytterligere forsterket i 2023, spesielt innen nybyggsmarkedet hvor det totale fallet i Oslo har vært på hele 40 prosent siden 2021, mens fallet i Rogaland og på Vestlandet kun har vært ca. åtte prosent. Det henger nok sammen med at industrien på Vestlandet går bra og det investeres som gir ringvirkninger inn mot alle segment - også boligbygging. Vårt kjøp av Kruse Smith har således gitt oss en betydelig økt kapasitet i det markedsområdet som for tiden har de beste forutsetningene, sier Gjelsvik.

Backe har siden starten drevet entreprenørvirksomhet og etter kjøp av Kruse Smith i januar er selskapet blant landets aller største entreprenører, med en omsetning på over syv milliarder og over 1300 ansatte. Oppkjøpet har gitt gode effekter, med økt kapasitet i de markedsområdene som opplever best forutsetninger i dagens marked. I tillegg har konsernet tatt andre grep. Tidligere i år solgte de unna maskinutleieselskapet BAS, som de har bygget opp siden 2008, til Cramo.

- Utleie av maskiner og utstyr er ikke vår kjernevirksomhet. Det er også kapitalkrevende. Vi ønsket å sysselsette denne kapitalen i våre kjernevirksomheter som er entreprenør, eiendomsutvikling og eiendomsforvaltning. Cramo er en god kjøper av BAS, og vi har en langsiktig avtale med dem på utstyr og maskiner til alle våre lokasjoner i Norge, sier Backe-sjefen.


Utvidet leveransekapasiteten

Til tross for noen tunge år i byggebransjen, kan Backe og konsernsjefen se tilbake på flere store prosjekt.

- I Backe har vi, etter kjøp av Kruse Smith, styrket og utvidet vår leveransekapasitet. Vi står nå svært godt rustet til å gjennomføre store og krevende prosjekter innenfor eksempelvis formålsbygg og industrisegmentet. Det siste er et absolutt satsningsområde for Backe fremover. Ellers kan vi i 2024 se tilbake på et svært godt gjennomført transformasjon prosjekt i Kunstsilo i Kristiansand. Det er et at de absolutt mest krevende ombyggingsprosjekter som har vært gjennomført i Norge, og jeg er svært fornøyd med å se hvordan våre kompetente medarbeidere på alle nivå evner å levere et slikt prosjekt med høy kvalitet på alle områder.


Ny storstue på Lysaker

I desember 2023 flyttet Backe-konsernet inn i nye lokaler på Lysaker Torg, og Gjelsvik er godt fornøyd med de nye lokalene.

- Vi ønsket at dette skulle være mer enn bare et kontorbygg, og det mener jeg vi har fått til. Her har vi test- og showroom for smarte bygg, vi bruker state-of-the-art sensorteknologi og etablerer en digital tvilling for lokalene. Avansert integrasjon mellom ulike tjenesteplattformer vil gi oss mye praktisk læring om styring av moderne bygg. Den kunnskapen skal vi ta med ut til våre kunder, forteller Gjelsvik.


Ikke bedring før slutten av 2025

Henning Dalsegg er partner og leder for bransjesatsingen i BDO. Han mener nedgangstidene vil fortsette godt ut i 2025.

- Staten og sentralbanken ønsker å avkjøle økonomien. Det ser vi tegn til at skjer nå, blant annet med lavere prisvekst. Samtidig ser det ikke ut til at rentekuttene kommer på denne siden av jula. 

Dalsegg påpeker at forrige års bygg- og anleggsanalyse korrekt spådde en betydelig konjunkturnedgang, og at vi så langt i år har sett at flere store entreprenører er blitt slått konkurs.

- Nedgangen kom for fullt i 2024, og den rammet bygg- og anleggsbransjen kraftig, mener Dalsegg.


Kjenner sitt eget marked best

BDOs analyse viser at bygg- og anleggsbransjen stod for 29 prosent av alle konkurser i fjor. Gjelsvik mener en stram økonomisk styring blir avgjørende fremover.

- Aktørene kjenner sitt eget marked best, og som nevnt treffer nedgangen i markedet ulikt rundt i landet. Man må tilpasse seg sin lokale situasjon. Men å være nøktern med egne utgifter blir viktig uansett hvem du er og hvor du befinner deg. I Backe har vi nøysomhet i ryggmargen. Det kommer godt med i tider som dette, sier Gjelsvik. 


Må ri stormen av

Bransjeanalysen viser til at det blir færre prosjekter, men at de øker i omfang. Dalsegg mener aktørene må tilpasse seg en ny hverdag i tiden fremover.

- Ha kontroll på balansen og likviditeten, gjør tiltak tidsnok og ikke tro at dette kommer til å gå over med det første. Med et økende antall konkurser, gjelder det nå å gjøre gode vurderinger av hvem man jobber for og hvem man kjøper tjenester fra. Konkurser på kunde- eller leverandørsiden kan koste virksomheten mye, sier Dalsegg.

Gjelsvik sier seg enig i dette. Samtidig kommer han med noen flere tips til bransjen. 

- Ha et realistisk bilde på hvor virksomheten din er i dag. Dimensjoner virksomheten etter realiteter, og ikke etter håp og ønsker. Bruk tiden til å gjennomgå interne arbeidsprosesser og rutiner. Det vil kunne lønne seg når vi igjen står foran lysere tider. Til slutt; ikke glem dine ansatte. Ansatte må beholde troen på selskapet og arbeidsplassen. Dine kollegaer blir de viktigste støttespillerne i tiden som kommer, avslutter konsernsjefen.