Etter pandemien har diskusjonen gått i media i hvilken grad kontordøden vil nå Norge. BDOs globale undersøkelse, gjennomført ved BDOs kontorer i 60 land, viser at til tross for endringer i hvordan vi bruker arealene og et større behov for fleksibilitet, er selve kontoret en kritisk bidragsyter til kulturen.
– Jeg tror ikke kontoret vil bli overflødig, særlig ikke i Norge. Men bruken har endret seg, og det må gårdeiere ta høyde for og tilpasse seg. Økte krav til fleksibilitet og kvaliteter kan medføre økt risiko for gårdeiere, sier Sigmund Olav Lie, BDOs bransjeleder for eiendom i Norge.
Undersøkelsen viser at arbeidsgivere må tilpasse lokalene for å ivareta kontoret som læringsarena og møteplass, forteller bransjelederen.
– Gjennomgående ser vi at kontorene må oppleves attraktive og funksjonelle opp mot de nye behovene, for at virksomhetene skal kunne trekke de ansatte til kontorene. Selv om hybride arbeidsformer fungerer til flere formål ser vi fremdeles at fysiske møter er viktige for relasjons- og kulturbygging, sier Lie.
– Undersøkelsen viser at vi i Norge, og også Norden, bruker kontoret i større grad enn andre land. Her til lands er vi i snitt fire dager i uken på kontoret, sammenlignet med for eksempel Storbritannia, hvor de ansatte bruker kontoret under tre dager i uken. Enkelte av landene opplever til og med at de ansatte bruker kontoret to dager eller mindre i uken, sier bransjelederen.
Også når det gjelder bruk av kontorarealene ser BDO at Norge skiller seg ut, ved at utnyttingen av kontorarealet er over det globale snittet på 75 prosent.
Ansatte krever mer av virksomhetene når det kommer til fleksibilitet, og det gjelder særlig de yngre. Undersøkelsen viser at det er de unge som virkelig har omfavnet den nye hybride arbeidshverdagen etter pandemien.
Når kontorplassen er en nøkkelarena for læring, kan det være en utfordring å sikre tilstrekkelig tilstedeværelse på kontoret blant de yngre.
– For mange gir stor grad av fleksibilitet en bedre balanse mellom jobb, fritid og familieliv. Å tilpasse lokalene, som ledd i å være en attraktiv arbeidsgiver, vil utgjøre et vesentlig konkurransefortrinn fremover, særlig for kunnskapsbedrifter, sier Lie.
For et kompetansemiljø som BDO er det viktig at kontorene legger til rette for trivsel og samhandling, både via fysiske og digitale flater.
– Med brukeropplevelsen i fokus har vi blant annet vektlagt fleksible brukssoner i større grad, og vi gjør store investeringer i digitale verktøy, forteller Lie.
Bransjelederen mener eiendomsbransjen gjør lurt i å se til de større leietakerne som følger internasjonale trender tett – hvor effektive og fleksible løsninger er høyt prioritert.
Se undersøkelsen (PDF)