Rådgivnings- og revisjonsselskapet BDO utvikler teknologi for å forbedre og forenkle tjenestene til kundene. Adrian Gran von Hall trener en maskinlæringsmodell for revisjon. Han går tredjeåret industriell økonomi og teknologiledelse ved NTNU i Trondheim.
– Jeg begynte der fordi det svarte opp både økonomi- og teknologiinteressen min. Jeg har alltid vært glad i matematikk, og begynte litt med programmering på ungdomsskolen.
Nå tar han spesialisering innenfor kunstig intelligens.
– Dette er under konstant utvikling, endrer seg hele tiden – og det går fort!
Adrian forteller at han helt klart bruker erfaringen han får i deltidsjobben i BDO i studiene.
– Det er veldig overlapp. Når jeg tar et fag er det sannsynlig at jeg har vært innom det samme temaet i forbindelse med jobben i BDO, eller omvendt – at jeg har lært noe på skolen som jeg får bruk for i praksis.
Selv om utviklingen skjer fort, mener Adrian de er godt oppdatert på studiet, med unntak av på verktøyene han jobber med, for eksempel innen kunstig intelligens.
– På NTNU er mye veldig teoretisk. Vi lærer mye om bakgrunnen og hva kunstig intelligens er, men ikke så mye om hvordan vi kan bruke det, som jeg gjør i BDO.
Adrian var egentlig ute etter en sommerjobb, men var litt for sent ute til å søke om det i BDO. Via bekjente fikk han vite om at BDO var på jakt etter studenter som kunne være med på utviklingen av den digitale løsningen på et prosjekt.
– Jeg visste litt om BDO etter å ha vært på en bedriftspresentasjon, og fikk et godt inntrykk etter å ha snakket mer med dem som holdt presentasjonen – som hadde samme utdanningsbakgrunn som jeg tar, forteller Adrian.
Da Adrian begynte i BDO jobbet han med å drive service på en digital robot som gjør revisjonshandlinger. Nå har prosjektet utviklet seg til å omfatte mer og bedre funksjonalitet, og inkluderer blant annet en maskinlæringsmodell som kan lese mer dokumentasjon enn tidligere.
Maskinlæringsmodellen finner mønster i dataene, og jeg jobber med å få den til å gjenkjenne dem. I revisjonssammenheng vil det si at modellen gjenkjenner felter som brukes i revideringen. På den måten finner maskinlæringsmodellen relevant data, som revideres i et eget program, forteller han.
Det er de enkle, gjentakende oppgavene som effektiviseres. Med det gjør maskinlæring arbeidsdagen til en revisor mer spennende, mener Adrian.
– Revisorene kan bruke kompetansen sin til mer krevende oppgaver. Det er fortsatt mye som ikke kan digitaliseres.
Om få år tror Adrian at det ikke lenger handler om å få tilsendt dokumentasjon, men at informasjonen blir hentet ut i mye større grad enn det som gjøres i dag:
– Jo mer sømløs revisjonen blir, jo tidligere kan revisoren være på ballen og bistå kunden. Og kanskje kan revisor fremover være i forkant og forhindre at feil skjer, og med det sikre kvalitet fra start.
Adrian tror også at jo enklere det blir å revidere noe, jo strengere krav vil myndighetene sette.
– Det vil være til alles fordel – fordi det vil bidra til å sikre at selskapene driver på en god måte regnskapsmessig.
– Jo mer som digitaliseres, jo mer data kan vi hente ut – i stedet for å få det tilsendt i ulike filer. Det vil gjøre revisjonen sikrere, fordi det ikke vil være mulig at data faller bort eller ikke kommer med når det går gjennom ett system. I tillegg kan man kanskje kunne gjøre flere revisjonshandlinger enn det som er påkrevd i dag, sier Adrian.
Adrian opplever at BDO er veldig opptatt av å utforske og ta i bruk ny teknologi. Det handler også om at kundene digitaliserer seg og tar i bruk nye systemer – som gjør at vi må ha oppdatert kunnskap for å kunne bistå og rådgi dem.
– Det er vilje i BDO, og det er stilig, sier Adrian. – Det er nok av muligheter på dette feltet. Det handler egentlig om å komme med gode ideer og forslag, så kan det være at jeg sitter og jobber med det en måned senere. Og det synes jeg er gøy!