Fra familiebedrift til del av et konsern

Når rørlegger Torgersen nå blir en del av Varme & Bad-konsernet, er det med en over hundre år lang familiehistorie bak seg.

Annlaug Torgersen i full sving med renovasjonen av Stavanger Domkirke.


Går du inn døra til rørlegger Torgersen på Piren i Sandnes så er førsteinntrykket at det ligner en hvilken som helst rørlegger. Utstillingen er preget av baderomsmøbler og utstyr til kjøkken og bad. Men atmosfæren røper at her er det noe spesielt. Det lukter ramsalt sjø fra Gandsfjorden like ved, og folkene sier hei med store smil. Rørlegger Torgersen har en lang historie, og fire generasjoner har drevet bedriften gjennom snart 110 år.

 

Siste skudd på stammen er Annlaug Torgersen, rørleggermester og femte generasjon i familiebedriften. Det var ikke en selvfølge at hun skulle følge i far Arnes fotspor. 

-   Jeg skulle egentlig ta lærerutdanning, men etter noen få dager i Bergen returnerte jeg til Sandnes for å jobbe i butikken til far. Der fikk jeg muligheten til å bli lærling, og etter fire års læretid hadde jeg fagbrev som rørlegger, sier Annlaug.

Det var tippoldefar Ingvald Martinius Torgersen som grunnla familiebedriften i 1915. Han var den første rørleggeren i Sandnes, og da byens hus trengte innlagt vann ble rørleggerfaget helt nødvendig for utvikling av lokalsamfunnet. 


Arne Torgersen og Annlaug, flankert av rådgiver Kim-André Østbye fra BDO sitt kontor i Bergen.

 

Ikke bare rør

Annlaug er en driftig ung kvinne med mange jern i ilden. Hun har ansvar for mange prosjekter som innebærer installasjon og servicearbeid på sanitær-, kjøle- og varmeanlegg og sprinkleranlegg. Ett av disse prosjektene er renovasjon av domkirken i Stavanger, som er det eldste stående domkirkebygget i Norge, hvor nytt varme- og sanitæranlegg skal på plass.

-    Jeg er svært fornøyd med valget jeg tok om å bli rørlegger. Det vet jeg at familien min også er. Det er et mer teknisk yrke enn mange tror. Bransjen er mannsdominert, men yrket passer helt utmerket også for kvinner. Selv har jeg to små barn, og tegner og maler på fritiden. Men det går helt fint å kombinere familieliv med yrket som rørlegger», sier Annlaug.

 

Norges første rørleggereide konsern

Far Arne Torgersen er fjerde generasjon i familiebedriften. I det nye konsernet får han en rolle som regionleder for VB-bedrifter fra Sunnmøre i vest til Lister i sør. Det innebærer 10 rørleggerbedrifter med en halv milliard i årlig omsetning.

-    Valget om å bli en del av VB-konsernet var et resultat av en lang og grundig prosess, hvor BDO var involvert hele veien. Rammebetingelser endres og kravene til bransjen øker, og da er det viktig å være en del av en større enhet, sier Arne.

Han er spent på nye oppgaver og klar på at oppsiden er stor.

-    Gjennom VB får vi større konkurransekraft, og blir en landsdekkende aktør som kan ta på oss store oppdrag. Rollen som regionleder er ny for meg, og min oppgave blir å sikre vekst og lokal verdiskaping i regionen.

Arne kobler gjerne av med fjellturer sammen med fuglehunden sin, og ser nå fram til en lang tur på motorsykkel i India. Han har alltid vært positiv til tanken om å omdanne VB fra kjede til konsern. I tillegg til de rundt 50 bedriftene som innlemmes, vil konsernet ha i underkant av 100 tilknyttede bedrifter i kjedesamarbeid. Den praktiske overgangen fra kjede til konsern vil skje gradvis i løpet av året. 

Han er tydelig på betydningen av å ha en god rådgiver og støttespiller med på laget.

-    Det har vært en omfattende prosess, og teamet fra BDO har vært fantastiske sparringpartnere for oss. Vi kan vårt fag, men med BDO som fasilitatorer og tilretteleggere fikk vi på plass en modell som rørleggerne i kjeden kunne forholde seg til ved overgangen til konsern. BDO har forstått vår kultur, hatt en god plan for gjennomføring og kommet med gode råd underveis, sier Arne.

 

Involvering og engasjement

BDO har vært involvert i omdannelsesprosessen helt fra styret fikk et mandat på generalforsamlingen 2021 til gjennomføring av transaksjonen juni 2023. Teamet i BDO har bistått med strategisk og finansiell rådgivning, med rådgivere fra Stavanger, Bergen og Oslo.



Annlaug og Kim-André på Piren i Sandnes.

 

I spissen for BDO-teamet har Kim-André Østbye stått. Han er en strategisk rådgiver med kontorplass på Kronstad i Bergen, og vært tungt inne i prosjektet. Nå har han brukt sommerferien til å komme til hektene igjen.

-    Det har vært en utrolig flott reise sammen med VB Gruppen. Først i prosessen frem mot å etablere konsernstruktur, og deretter med implementering av den nye konsernmodellen. For oss har engasjementet og den gode involveringen fra eierne vært helt avgjørende for at vi kom fram til et godt resultat, sier Kim-André.

Les mer om Kim-André: Veiviseren.

Tilbake i Sandnes ser Annlaug lyst på fremtiden for rørlegger Torgersen. Hun har et konsern i ryggen, og faglig sterke kolleger å spille på.

-    Vi går en spennende tid i møte og jeg gleder meg, sier hun smilende. 

 

Fakta om Varme & Bad:

Med et solid fotfeste i privat-, bedrifts- og prosjektmarkedet, leverer VB Gruppen vann, varme og energi for rundt tre milliarder kroner i året.

50 medlemsbedrifter blir en integrert del av konsernet, og starter opp med over 750 medarbeidere og en forventet omsetning på over 1,5 milliarder allerede i 2023. 

Rundt 100 bedrifter, som representerer en ytterligere omsetning på rundt 1,5 milliarder, blir tilknyttet konsernet gjennom konseptet VB Partner, som tilsvarer et kjedesamarbeid. 

Les mer på vb.no