Vi er fem studenter som ønsker å rette en stor takk til BDO for et lærerikt opphold i sommer. Hos BDO har vi fått muligheten til å prøve oss ut på revisjon, regnskap, bærekraft og dataanalyse. Denne erfaringen har økt vår kunnskap på en rekke fagfelt, samtidig som den har gitt oss innsikt i de spennende retningene man kan gå innenfor ett og samme selskap. Vi har fått utrolig mange erfaringer i selskapet på de seks korte ukene vi har fått tilbrakt hos BDO.
Oppholdet startet med en grundig innføring i regnskap- og revisjonsteori, hvor nivået blant oss varierte stort. For noen var det lenge siden dette var en del av pensum og innføringen ga et solid teoretisk grunnlag vi kunne bygge videre på. I tillegg ble vi introdusert for systemene som brukes i revisjon og rådgivningens hverdag.
Som en del av region Øst dro vi på fellessamling i Sandefjord med andre interns fra Vestfold og Buskerud den første uken. Dagene før samling fikk vi utdelt en case i Business Analytics og Data Literacy som skulle presenteres individuelt for resten av internsene. Her gikk Telemarkskontoret av med både første- og tredjeplassen!
Det har vært et høyt tempo fra start, og allerede den andre uken utarbeidet vi vårt første årsregnskap i systemet Maestro. Maestro er et av mange systemer BDO bruker for en effektiv arbeidshverdag. Denne uken samlet BDO også interns fra hele region Øst til en to-dagers samling der vi fikk møte andre studenter i samme situasjon. Samlingen var nyttig for å bygge kompetanse i revisjonsteori og Excel.
Tidlig på samlingen fikk vi brynet oss i konseptet “Design Thinking”. I denne prosessen brukte vi ulike teknikker for å løfte frem forslag til hvordan BDO kan være mer tilgjengelig for studentene, og kapre unge talenter innenfor digitale løsninger. Denne metoden å jobbe frem nye ideer vekket begeistring blant mange og vi synes selv at det kom mange gode ideer ut av arbeidet. Samme dag fikk vi muligheten til å bli kjent med de andre internsene gjennom en Diversity Icebreaker. Etter en personlighetstest fikk vi utdelt en farge ut ifra hvor analytisk (blå), empatisk (rød) og kreativ (grønn) man er. På denne måten oppdaget vi at gruppen vår bestod av tre blå, én rød og én grønn. Øvelsen viste oss hvordan disse ulike profilene kan forbedre kommunikasjon og samhandling i et teamarbeid, noe som var spesielt nyttig videre i internshipet.
I løpet av samme uke gjennomførte vi et nytt besøk til kontoret i Sandefjord for å delta i en sesjon om revisjonsteori og LinkedIn. Her arbeidet vi med oppgaver som er en sentral del av BDOs opplæringsprogram for nyutdannede. Dagen ble avrundet med et LinkedIn-kurs, hvor vi lærte om viktigheten av merkevarebygging og hvordan opprettholde en sterk digital tilstedeværelse.
En vesentlig del av vårt internship har handlet om bærekraft, med særlig fokus på bærekraftsrapportering. BDOs bærekraftsavdeling hadde en grundig innføring i Åpenhetsloven og CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive), hvor vi også lærte at direktivet vil endre måten selskaper rapporterer om sitt bærekraftsarbeid. Etter samtaler med kunder i Grenland ser vi det som en stor fordel å starte med dette arbeidet tidlig, ettersom rammeverket er omfattende.
Vi har dratt på en rekke bedriftsbesøk for å bli bedre kjent med Grenlands næringsliv og hvordan de rapporterer etter bærekraft i dag. Her har vi fått innføring i forretningsmodell og planer for fremtiden, mens vi har veiledet dem om åpenhetsrapportering. Vi har blant annet besøkt Capitane Hotels AS på Comfort Hotell Porsgrunn, KARS AS og HYBEKO AS. Med dette har vi blitt overrasket over veksten i Grenland, og fått øynene opp for mer av det regionen har å by på.
Gjennom sommeren har vi også fått innsikt i hvordan bærekraft er en integrert del av BDOs kjernevirksomhet, og ikke bare en tilleggstjeneste. Vi har blitt introdusert til ulike bærekraftsstandarder og fått praktisk erfaring med å utarbeide redegjørelser etter Åpenhetsloven for ekte kunder.
Sammen med interns fra BDO Øst, gjennomførte vi en gruppeoppgave i bærekraft over Teams. Hver gruppe fikk tildelt en spesifikk bransje, og våre grupper fokuserte på sjømat og telekom. Oppgaven gikk ut på å identifisere hvilke av de nye ESRS-standardene (i tråd med CSRD) som er mest relevante for disse bransjene.
Vi analyserte bærekraftsrapportene til blant annet fire ulike sjømatbedrifter for å se hvilke temaer de vektla, og relatere disse til de ulike ESG-faktorene. Basert på dette systematiserte vi en oversikt på tema og undertema som fremkommer av ESRS-ene og hvilke spesifikke lovkrav som treffer bransjen. Med dette ble vi kjent med omfanget av praktisk bærekraftsrapportering og typiske utfordringer bedrifter står ovenfor med rapportering i dag.
I sommer har vi også jobbet med en introduksjon til bærekraftsrapportering for å forenkle mange av de komplekse stegene ved ny standardisering. Vi returnerte til HYBEKO for å presentere våre anbefalinger og hva som er vesentlig for selskapet å starte med i sitt bærekraftsarbeid.
BDO har også lagt til rette for det sosiale, hvor vi de siste seks ukene har spilt volleyball, padel, spist ute, vært på sommerfest og leirdueskyting. Dette har gitt oss en unik mulighet til å bygge relasjoner og bli bedre kjent med hverandre utenfor jobb. Dette er i tråd med BDOs forretningsstrategi om å skape et inkluderende arbeidsmiljø. De sosiale arrangementene har gitt oss muligheten til å oppleve BDO sin kultur.
Hos Telemarkskontoret til BDO, har vi fått prøvd oss som revisorer og konsulenter innenfor regnskap. Vi har fått muligheten til å sette oss inn i flere forskjellige næringer, med innblikk i verdikjeder og langsiktige byggeprosjekter. Som summer interns har vi fått testet oss ut på å bli sparringspartner for bedrifter i nærområdet, noe som har gitt betydelig mersmak. Flere av internsene fra kontoret har også valgt å fortsette sin karriere i BDO Telemark ved å takke ja til tilbudet om fulltidsjobb etter endt studie, noe som understreker hvor fornøyde vi har vært med oppholdet.