Blogg: Ytelser til ansatte – har du husket på skatten?

Er jubileumsfesten skattepliktig for den ansatte? Må ansatte skatte av julegaven eller julebordet? Har arbeidsgiver fradragsrett for sosiale velferdstiltak? Skal personalrabatter innberettes?

Ytelser til ansatte omtales gjerne som «frynsegoder» eller ansattgoder som er en del av totalpakka som arbeidsgiver tilbyr og kommer i tillegg til ordinær lønn og bonus. Dette omtales gjerne som naturalytelser og er ofte en hensiktsmessig måte å påskjønne ansatte.

Regelverket knyttet til ytelser for ansatte er detaljert og komplisert. Det må vurderes i hvert enkelt tilfelle om ytelsen er skattepliktig for den ansatte, om arbeidsgiver er innberetningspliktig og om arbeidsgiver har fradragsrett. 

Naturalytelser er som hovedregel skattepliktig

Alle økonomiske fordeler som ikke er kontanter regnes som naturalytelser. Dette gjelder både for gjenstander og tjenester. Som hovedregel er naturalytelser skattepliktig på lik linje som lønn, men det finnes enkelte unntak. 

Fordel skal verdsettes til omsetningsverdi

Den skattepliktige fordelen skal settes til omsetningsverdien på tildelingstidspunktet. Dette er den prisen som er allment tilgjengelig i markedet. 

Personalrabatter og tredjepartsrabatter

I mange bransjer er det vanlig at ansatte kan kjøpe varer og tjenester som arbeidsgiver produserer eller selger til en lavere pris enn ordinær markedspris. Tidligere var dette skattefritt forutsatt at uttaket dekket et normalt privat forbruk. Reglene for personalrabatter og tredjepartsrabatter ble strammet inn fra og med 2019. Den ansatte kan i 2024 motta NOK 8 000 i samlet rabatt fra arbeidsgiver uten at dette utløser skatt for den ansatte eller arbeidsgiveravgift for arbeidsgiver. Fra 2025 øker beløpsgrensen til NOK 10 000.

Rabatter som ansatte mottar via arbeidsgivers forretningsforbindelser og hvor arbeidsgiver yter noetilbake til forretningsforbindelsen, er skatte- og innberetningspliktig på lik linje med personalrabatter. Arbeidsgiveravgiften påhviler arbeidsgiver uavhengig av om det er tredjeparter som yter selve fordelen. Dette medfører at arbeidsgiver må sørge for å ha oversikt over alle fordeler som ansatte mottar for å kunne overholde sine plikter overfor skattemyndighetene. 

Gaver

Ansatte vil kunne motta gaver uten at dette utløser skatt eller arbeidsgiveravgift. Skatteforskriften har egne regler for jubileumsgaver. I tillegg vil ansatte kunne motta NOK 5 000 per kalenderår skattefritt. Gavereglene er myket opp slik at det er ikke lenger et vilkår at alle ansatte mottar det samme. En del velger også å gi fri telefon som gave for å unngå den sjablongbaserte fordelsbeskatningen. Gavereglene kan også kombineres med personal- og tredjepartsrabatter slik at den ansatte vil kunne motta inntil NOK 13 000 fra arbeidsgiver skattefritt. 

Velferdstiltak

Sosiale velferdstiltak er ikke skattepliktig for den ansatte. Julebord, støtte til bedriftsidrettslag, bedriftshytte, sommerfest etc, er eksempler på typiske velferdstiltak. Tiltaket må være rimelig, egnet til å øke trivsel og samhørighet på arbeidsplassen og må rette seg mot en større krets av ansatte. Ved vurderingen av rimelighet, legges det vekt på om tiltaket er vanlig i arbeidslivet. Summen av enkelttiltakene må også ligge innenfor hva som regnes som rimelig.
 

Reiser

Reiser som ansatte foretar som en del av arbeidet, det vil si tjenestereiser, vil ikke være å anse som en skattepliktig fordel. Her må det avgrenses mot reiser av mer privat karakter/feriepreg. Slike turer vil kunne utgjøre en fordel for den ansatte og vil således være skattepliktig. Kostnadene vil være fradragsberettiget for arbeidsgiver. 

Tidligere var det slik at firmaturer med mer enn to overnattinger uten tjenstlig eller faglig opplegg ga skatt på hele reisen, også de to første overnattingene. Etter en oppmykning av praksis fra og med 2023, er det nå kun overnattingen(e) utover to netter som skal skattlegges. De ansatte kan også dekke utgiftene til de ekstra overnattingene selv eller motta dem som gave. Reisen kan også kvalifisere som et sosialt velferdstiltak forutsatt at den er rimelig og omfatter en større krets. Da utløses verken fordelsbeskatning eller arbeidsgiveravgift.

Hvordan benytte mulighetene som skattereglene gir?

Selv om regelverket er detaljert, er det mulighet for å kombinere ulike tiltak og ytelser som vil kunne gi de ansatte økonomisk gunstige fordeler og samtidig skape en attraktiv arbeidsplass. Ved å benytte de ordningene som skattereglene legger til rette for og tilby gode og målrettede velferdsordninger, kan arbeidsgivere tiltrekke og beholde ansatte. Vår erfaring er at naturalytelser og velferdstiltak er et viktig element i den totale kompensasjonspakken for ansatte. 

Den 27. november holder vi gratis frokostseminar om «Naturalytelser og velferdstiltak» i BDOs nye lokaler i BA2. Påmelding finner du her.