Blogg: Statsbudsjettet for 2025 – hvilken betydning får det for eiendomsbransjen?

Flere aktører i eiendomsbransjen uttrykte tidlig skuffelse over statsbudsjettet for 2025, spesielt etter en periode preget av høye renter, svak kronekurs, et tregt marked og økte byggekostnader.

Regjeringen foreslår ingen store endringer for det kommende året, men her er de viktigste forslagene du bør vite om:
 

Avvikling av ekstra arbeidsgiveravgift

Som forventet, foreslår regjeringen å avvikle den ekstra arbeidsgiveravgiften fra 1. januar 2025.
 

Ingen endringer i fritaksmetoden eller skattesats for utbytte eller selskapsskatt

Til tross for spekulasjoner om endringer i 3%-skatten eller skattesatsene for utbytte og selskapsskatt, har regjeringen besluttet å beholde disse uendret i 2025. 
 

«Monsterskatten» legges bort 

Den omstridte ekstraskatten på privat konsum, kjent som «monsterskatten», er nå skrinlagt. Forslaget har vært på bordet siden 2022, men regjeringen har nå valgt å legge det tilbake i skuffen. Samtidig understreker regjeringen at Skatteetaten har styrket kontrollen på området, og at de generelle skattereglene for privat konsum i aksjeselskaper fortsatt gjelder.

Les mer om monsterskatten her
 

Borettslagsmodellen lever videre (enn så lenge)

Borettslagmodellen som er en skattegunstig modell for salg av borettslagsandeler til boligkjøpere, har fått mye oppmerksomhet i media sommeren 2024. Modellen har blitt omtalt som et «skattehull», og politikerne har debattert dens fremtid i Stortinget. Finansminister Trygve Slagsvold Vedum har tidligere uttalt at han vil «vurdere hvordan slik uønsket skatteplanlegging kan motvirkes». 

Vi forventet derfor at det ville komme en omtalesak. Til tross for oppmerksomheten, er borettslagsmodellen ikke nevnt i statsbudsjettet for 2025.  Dette betyr at modellen foreløpig fortsetter å være tilgjengelig for aktører i eiendomsmarkedet. Vi mener at det vil kreve en lovendring for å stoppe kommersielt begrunnede omorganiseringer som benytter seg av dagens gunstige skattepraksis. Inntil videre lever borettslagsmodellen videre i sin nåværende form.

Les mer om borettslagsmodellen
 

Små beløpsendringer i formuesskatten

Regjeringen foreslår ingen endringer i skattesatsen for formuesskatt for privatpersoner, men for de selskapene som betaler formuesskatt til staten økes denne fra 0,30 % til 0,475 % i trinn 1 og til 0,0575 % i trinn 2.

Bunnfradragene økes også noe

  • for trinn 1 økes bunnfradraget til 1,76 millioner
  • for trinn 2 økes det til 20,6 millioner


Det vil komme et forslag om utsatt betaling av formuesskatt for eiere av virksomheter med likviditetsutfordringer som vil bli sendt på høring. Hvordan dette vil kunne bli må vi bare vente og se til høringsnotatet kommer.
 

Innstramming i exit-skatten

Et av de mer inngripende forslagene i dette budsjettet er innstramming av utflyttingsskatten, også kalt exit-skatten. Dette forslaget ble først lagt frem i mars 2024, og er nå revidert.

Les mer om exit-skatten
 

Reduksjon i mva for vann og avløp

Regjeringen foreslår å redusere merverdiavgiften på vann- og avløpstjenester fra 25 % til 15%. Dette vil gjøre slike tjenester rundt 8 % billigere. Selv om det forventes økte kostnader fremover på grunn av nødvendige utbygginger og nye krav til rensing, vil denne reduksjonen bidra til å dempe prisveksten noe.
 

Vår oppsummering

Selv om statsbudsjettet for 2025 ikke bringer store endringer for eiendomsbransjen, er flere punkter verdt å merke seg. Avviklingen av den ekstra arbeidsgiveravgiften fra 2025 vil gi lettelser for arbeidsgivere. Regjeringen strammer inn på exit-skatten, noe som kan ha betydning for eiere som planlegger å flytte ut av Norge. Reduksjonen i merverdiavgiften på vann- og avløpstjenester vil bidra til lavere kostnader på kort sikt, selv om det forventes prisøkninger fremover. Borettslagsmodellen, som har vært mye diskutert, forblir uendret, og det kreves en lovendring for at endringer skal inntre.