Blogg: Nye regler for import til EU - konsekvenser for din virksomhet?

Implementering av EU-regelverk får konsekvenser for import av varer til EU med høy karbondioksidpåvirkning eller forbindelse til avskoging.

CBAM (Carbon Border Adjustment Mechanism) trådte i kraft 1. oktober 2023 med ytterligere krav fra 2026, mens EUDR (EU Deforestation Regulation) trer i kraft fra 30. desember 2024. 

CBAM gjelder varer med høy karbondioksidpåvirkning og betydelig risiko for karbondioksidlekkasje. De berørte varene er produksjon av sement, jern- og stålprodukter, aluminium, gjødsel, elektrisitet og hydrogen. Selskaper som importerer disse varene fra land utenfor EU er omfattet av CBAM-reglene.

EUDR-bestemmelsene krever at visse produkter som eksporteres til EU må oppfylle krav knyttet til produksjonslandet. Eksportører må sørge for at det ikke har vært avskoging eller skogforringelse siden 31. desember 2020.

Vi vil anbefale norske virksomheter som eksporterer slike varer eller som har selskap i EU som importerer varer omfattet av CBAM og EUDR om å sette seg inn i regelverket.

Her følger mer om CBAM og EUDR:
 

CBAM skal hindre karbonlekkasje

CBAM trådte i kraft 1. oktober 2023. I en overgangsperiode skal berørte EU-importører rapportere utslipp for sine importerte varer kvartalsvis. Når overgangsperioden avsluttes tidlig i 2026, kreves det kun årsrapporter.

Fra januar 2026 må importører i EU begynne å kjøpe CBAM-sertifikater for sin import utenfor EU som en karbonkreditt som vil bringe prisen på de importerte karbonintensive varene nærmere den tilsvarende prisen på EU-produserte varer. Prisen på sertifikatene vil være basert på det ukentlige gjennomsnittet av auksjonsprisen uttrykt i tonn CO2-utslipp.

Bedrifter som ikke vet hvor mye karbondioksid deres importerte varer slipper ut, vil få en forhåndsbestemt toll. Denne avgiften er basert på gjennomsnittlige utslipp fra de dårligst presterende produsentene av CBAM-varer i EU. 

Unnlatelse av å samle inn informasjon og håndtere karbonpåvirkninger i forsyningskjeden kan derfor bli kostbart for importører.

Formålet med mekanismen er å hindre karbonlekkasje så ikke vareproduksjon flyttes til land med lavere klimaambisjoner og lavere prising av utslipp enn det EU har. Mekanismen skal også bidra til at verden når målene i Paris-avtalen ved å stimulere andre land til å redusere sine utslipp. 

Mekanismen omfatter ikke varer med opprinnelse i Island, Liechtenstein, Sveits og Norge. Dette innebærer at handel mellom Norge og EU ikke vil underlegges bestemmelsene i forordningen.

Importør av CBAM-varer til EU må, før importen finner sted, være autorisert som deklarant/importør av ansvarlig myndighet i EU og være registrert i et felles CBAM-register som EU-kommisjonen oppretter. Enhver virksomhet som er etablert som importør i et medlemsland kan søke om autorisasjon som deklarant.

Innen 31. mai hvert kalenderår skal deklaranter levere en erklæring for foregående år. Erklæringen skal inneholde mengden importerte varer i det aktuelle året målt i megawatt-timer for elektrisitet eller tonn for øvrige produkter, mengden innbakte utslipp i produktene målt i tonn CO2-ekvivalenter og antall CBAM-sertifikater som skal leveres for disse utslippene og kopi av verifikasjonsrapporten som er utstedt av en akkreditert verifikatør. 
 

EUDR - konsekvenser for norske eksportører

EUs avskogingsforordning EUDR skal etter planen tre i kraft 30. desember 2024.

I henhold til EUDR-bestemmelsene må eksportører til medlemsland i EU sørge for at det ikke har vært avskoging eller skogforringelse i landet varene eksporteres fra siden 31. desember 2020. De må gi nærmere dokumentasjon til EU-operatører for å dokumentere dette.

Råvarer som EUDR retter seg mot er:

  • Storfe (inkludert biff)
  • Kakao
  • Tre
  • Kaffe
  • Olje Palm
  • Gummi
  • Soya

EUDR omfatter også en rekke relevante produkter avledet fra disse varene, for eksempel lær, sjokolade og papir.

For å eksportere disse produktene til EU, må kravene i EUDR oppfylles.

Detaljer om produktstedet og ferdigproduktet som dokumenterer at produksjonen ikke er forbundet med avskoging eller skogforringelse må fremlegges.
 

Krav til informasjon

EU-importører og EU-forhandlere må gi detaljer om produktet og forsyningskjeden til EU-myndighetene. De vil bruke dette for å sikre at produktene oppfyller kravene i EUDR for at produksjonen ikke er forbundet med avskoging eller skogforringelse.

Hvis du har spørsmål om regelverket rundt CBAM eller EUDR, kan BDO hjelpe deg med dette.

Les også:

CSDDD offisielt godkjent av medlemsstatene i EU den 15. mars