USA varslet først å innføre diverse tollbarrierer, 25 prosent toll på varer fra Canada og Mexico. Canada og Mexico har varslet å gjengjelde med å innføre toll på varer fra USA som mottiltak. Dette gjelder også for varer til og fra Kina der USA vil innføre 10 prosent toll på varer fra Kina.
USA varsler nå å innføre 25 prosent toll på stål og aluminium fra alle land, som også vil ramme norske eksportører.
Konsekvenser for norske eksportører når USA innfører tollrestriksjoner overfor EU
USAs innføring av tollbarrierer overfor Canada, Mexico, Kina og EU medfører risiko for at disse landene og EU vil svare med å tollbelegge amerikanske varer.
EU vil svare med mottiltak på USAs varsel. Hvis EU svarer med økt toll på aluminium- og stålimport fra alle land utenfor EU, kan norske eksportører bli hardt rammet siden Norge eksporterer veldig mye aluminium til EU.
Dette rammer Norge da Norge ikke er en del av EU. Hvis EU iverksetter felles tollmur på disse varene vil dette kunne ramme alle land utenfor EU, ikke bare USA. Det vil uansett ta tid før Norge eventuelt kan få en unntaksavtale med EU, og Norge kan ikke regne med å bli prioritert med en slik unntaksavtale i første omgang.
En konsekvens for norske eksportører vil da være at varer som eksporteres til mottakere i EU blir dyrere da de vil kunne bli tollbelagte hvis EU innfører høyere toll fra alle land utenfor EU-området.
Norske eksportører bør forberede seg ved å planlegge høyere kalkyler for priser til kundene i EU.
Les også: BDO bistår med toll og særavgifter
Norge har mest handel med EU og ikke så mye til USA. Det vil derfor være vareflyten Norge-EU som vil kunne bli mest berørt for norske selskaper. EU er Norges suverent største eksportmarked, cirka 60–70 prosent av varer som eksporteres fra Norge eksporteres til EU.
Innfører EU toll på varer som Norge eksporterer mye av til EU, for eksempel fisk, olje og gass, stål, treverk eller aluminium, kan dette medføre vanskelige konkurranseforhold for norske eksportører.
Økt toll for eksportører i EU til USA vil også kunne ramme varer som Norge nå eksporterer til kunder i EU. Eksportører i EU som selger varer som rammes av toll i USA vil istedenfor «dumpe» varene til det europeiske markedet da varene ikke lenger vil være konkurransedyktig i det amerikanske markedet.
Muligheter for økt handel med Canada, Kina og Mexico
Dette vil også kunne gjelde varer som eksporteres fra Canada, Mexico og Kina. Når disse landeneblir rammet av tollblokkeringen, vil de trolig se på mulighetene for handel med andre markeder enn det amerikanske.
Dette vil kunne skape større konkurranse for norske eksportører, men også muligheter for norske importører for lavere priser på varer som det kan bli for mye av i EU som følge av endring av markeder.
Norske varer som eksporteres til bearbeiding i EU eller USA for videresalg vil også kunne bli rammet av økte tollbarrierer. Det vil være lurt å se nærmere på mulighetene for å bearbeide produktene i andre land for å unngå høyere tollkostnader. Dette gjelder særlig for norsk eksport av sjømat og aluminium som bearbeides i utlandet.
Canada har stor eksport av laks til USA som vil rammes av økt toll, noe norske eksportører av laks vil kunne utnytte.
Konsekvenser for norske importører
Norske importører av varer fra EU vil også kunne bli berørt ved at priser på varer fra EU vil bli høyere for å inkludere merkostnader hvis det blir handelskrig mellom EU og USA.
Det kan derfor være lurt å undersøke mulighetene for å se på andre markeder for innkjøp for å ha en plan klar hvis handelskrig mellom EU og USA blir gjennomført. Tollbarrierer i EU som følge av USAs handelskrig vil kunne gjennomføres raskt av EU for å beskytte EU-landenes egen eksport.
Planlegging fremover
Vi anbefaler selskap som handler med utlandet om å følge med på handelskrigen USA har startet og hvilke tollkonsekvenser dette vil få for deres egen virksomhet.
Det er lurt å se på muligheter for nye markeder og handel med andre land for å se på om innføring av tollbarrierene kan skape nye muligheter.