VSME (Voluntary Standard for non-listed SMEs) er en frivillig standard for bærekraftsrapportering for mikro-, små-, og mellomstore virksomheter som ikke er direkte underlagt rapporteringsplikt fra CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive).
Meld deg på vårt 30-minutters webinar – En guide til VSME - 24. april kl 11.30 her.
Standarden er utviklet av EFRAG (European Financial Reporting Advisere Group) for mikro-, små-, og mellomstore virksomheter som ikke er direkte underlagt rapporteringsplikt fra CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive). Den gir et strukturert rammeverk for bærekraftsrapportering, med paralleller til det lovpålagte rammeverket ESRS (European Sustainability Reporting Standards), men i en langt mer forenklet og fleksibel form.
Omnibus-forslaget: VSME får en større rolle
Den 26. februar 2025 la EU-kommisjonen frem Omnibus-forslaget som har som formål å redusere rapporteringsbyrden og øke konkurransekraften for næringslivet i EU. De foreslåtte endringene innebærer at det kun er selskaper med mer enn 1 000 ansatte, og en omsetning over 50 millioner euro eller en balansesum over 25 millioner euro, som blir pålagt å rapportere etter CSRD. Det betyr at om lag 80 % av nåværende rapporteringspliktige selskaper, kan bli fritatt.
Som en del av forslaget, pekes det på at VSME-standarden skal bli den foretrukne rapporteringstilnærmingen for virksomheter som faller utenfor rapporteringsplikten etter CSRD, men som ønsker å rapportere frivillig. EU-kommisjonen har til hensikt å vedta en frivillig rapporteringsstandard basert på EFRAGs VSME-standard. Den vil etter hvert vedtas som en delegert rettsakt, men i påvente av denne prosessen vil den først bli vedtatt som en anbefaling. Standarden skal fungere som et skjold («value chain cap») ved å avgrense hvilken informasjon selskaper og banker underlagt CSRD, kan kreve fra sine verdikjedeaktører. Dette skal sikre at selskapene kun må rapportere den informasjonen som etterspørres innenfor rammens grenser. Omnibus inneholder også et forslag om å øke grensene for hvilke selskaper som blir pliktige til å rapportere etter CSRD. Det er derfor viktig å merke seg at dersom grensene for rapporteringsplikt økes betydelig, vil det kunne komme endringer i VSME for å tilpasse informasjonsbehovet til brukerne av virksomhetenes VSME-rapportering.
Dermed blir VSME-standarden enda mer relevant for virksomheter som ønsker en effektiv, fleksibel og forenklet tilnærming til bærekraftsrapportering, samtidig som den tilfredsstiller rapporteringskrav som følger av å være en del av en verdikjede.
EFRAGs VSME-standard
VSME-standarden har følgende formål:
- Gi en standardisert og effektiv tilnærming til bærekraftsrapportering. VSME er bygget på samme prinsipper, struktur og terminologi som ESRS, den obligatoriske standarden for selskaper omfattet av CSRD.
- Forenkle bærekraftsrapportering for selskaper som møter økende krav og forventninger om å levere bærekraftsdata til interessenter i verdikjeden. Informasjonen som dekkes i rapporten er forventet å oppfylle en vesentlig del av forespørslene fra forretningspartnere. Som følger, kan rapportering i henhold til VSME bidra til å styrke konkurransekraften til ikke-rapporteringspliktige selskaper.
- Rammeverk for å styrke bærekraftsarbeidet knyttet til sentrale utfordringer relatert til klima og miljø (E), sosiale forhold (S) og styring (forretningsatferd) (G). Dette kan bidra til økt konkurransekraft og robusthet på kort, mellomlang og lang sikt, og fremme en mer bærekraftig økonomi.
VSME-standarden dekker de samme bærekraftsområdene som ESRS, fordelt på klima og miljø (E), sosiale forhold (S) og styring (forretningsskikk) (G). Hovedforskjellen mellom disse standardene ligger i rapporteringsomfanget og kompleksiteten i informasjons- og datapunktene. VSME er utviklet med en forenklet, fleksibel og modulbasert tilnærming, bestående av to moduler:
- «Basic Module»: Denne modulen inneholder et grunnleggende sett av indikatorer og er utformet for å dekke sentrale bærekraftsaspekter på en effektiv måte. Den gir et minimumsnivå av rapportering som kan suppleres med mer omfattende informasjon fra den utvidede modulen dersom ønskelig.
- «Comprehensive Module»: Denne modulen gir mer utdypende informasjon, og er særlig relevant for selskaper som ønsker å utgi mer detaljert informasjon til banker, investorer eller større kunder. Modulen inkluderer basismodulen i tillegg til utvidede datapunkter innenfor klima og miljø, sosiale forhold og forretningsskikk samt mer strategisk informasjon.
I tråd med standardens grunnprinsipper, kan det være relevant å inkludere tilleggsinformasjon utover det modulene i VSME dekker. Hva som er relevant vil avhenge av selskapets virksomhet, bransjeforhold og kontekst, og kan omfatte bærekraftstemaer fra andre rapporteringsstandarder, som ESRS eller GRI, informasjon knyttet til andre relevante regelverk, som åpenhetsloven, samt forhold som er sektor- eller selskapsspesifikke.
Dobbel vesentlighet er ikke et krav
VSME-standarden krever ikke at man utfører en dobbel vesentlighetsanalyse. Standardens prinsipp om «dersom relevant» innebærer at selskaper kun trenger å rapportere på temaer som er relevante for deres virksomhet. Dersom en spesifikk opplysning ikke er relevant for selskapet, vil det ikke være rapporteringsplikt for det aktuelle opplysningskravet. For å sikre at rapporteringen blir relevant og troverdig, anbefaler vi at dere likevel gjennomfører innledende analyser som en del av rapporteringsprosessen for VSME. Slike analyser vil også bidrar til bedre beslutningstaking og strategisk planlegging.
Hvorfor velge å frivillig rapportere etter VSME?
Selv om Omnibus-forslaget legger opp til forenklede rapporteringskrav og en revidert versjon av VSME-standarden på sikt, vil ikke behovet for ESG-data forsvinne med det første. Det er viktig å ivareta fordelene som følger av bærekraftsrapportering. Selskaper som velger å rapportere etter VSME allerede nå, vil kunne være bedre rustet til å møte fremtidige regulatoriske krav og markedsforventninger.
VSME rapportering vil derfor være aktuell for selskaper som:
- Blir etterspurt data og informasjon relatert til bærekrafttema i anbuds- og tilbudsrunder
- Er leverandører til større aktører som etterspør data og informasjon om hvordan leverandøren jobber med ulike bærekrafttema.
- Søker finansiering fra banker og investorer som stadig forventer bærekraftsinformasjon før de gir lån eller investerer.
- Ønsker å posisjonere seg for fremtiden og oppnå et konkurransefortrinn i et marked der reguleringer og forventninger fra både kunder, arbeidstakere, myndigheter og andre kan endres raskt.