Blogg: Du kan bli straffet for underleverandørens tidligere synder

Oslo Tingrett har avgjort at Statens Vegvesen hadde rett til å avvise en tilbyder fordi en tidligere underleverandør var dømt i Danmark for brudd på arbeidstidsregler.


Saken viser at bakgrunnssjekk av dine underleverandører har blitt enda viktigere, og er også relevant for overholdelse av åpenhetsloven.
 

Tilbud kan avvises for tidligere brudd på tariffavtaler

Etter anskaffelsesforskriften (FOA) kan en tilbyder bli avvist dersom det dokumenteres «alvorlige eller gjentatte brudd på bestemmelser om arbeidsforhold som følger av tariffavtaler». Forskriften er implementert i norsk rett, men gjelder likt i hele EU/EØS.

Oslo tingrett slo nylig fast at Statens Vegvesen opptrådte i tråd med EU-retten da de avviste en italiensk entreprenør og tilbyder, i konkurransen om å bygge deler av E6 i Nordland. 
 

Bakgrunnen for avvisningen var dokumenterte tilfeller av arbeidslivskriminalitet hos underentreprenører til den italienske entreprenøren, i forbindelse med flere prosjekter i Danmark. Tilbyderen mente avvisningen var feil, og hevdet at de ikke kunne straffes for underentreprenørens feil. Spørsmålet ble derfor brakt inn til Oslo tingrett. 


Tingretten mente at det er opp til hovedentreprenøren å avgjøre hva som skal utføres av egne ressurser, og hva som skal overlates til underentreprenører. Samtidig mente retten at hovedentreprenøren har et tilnærmet like stort ansvar for forholdene hos sine underentreprenører, som for egne forhold. Det ble heller ikke tillagt betydning at leverandøren hadde lovet at den aktuelle underleverandøren ikke ville bli benyttet i oppdraget for Statens vegvesen.

Retten kom dermed til at avvisningen var gyldig.

Tilbyderen har anket saken til lagmannsretten og bedt vegvesenet sette det aktuelle prosjektet på hold. Det fremkommer i en artikkel i Adresseavisen 24.10.2024 at vegvesenet ikke etterkommer dette.
 

Gjør skikkelig bakgrunnssjekk av dine sentrale underleverandører

Denne saken understreker viktigheten av å velge underleverandører med omhu. Det er ikke nok at leverandørene leverer til riktig tid, pris og kvalitet. Forholdene for deres ansatte må også tilfredsstille kravene i gjeldende lover, forskrifter og avtaler.

En grundig bakgrunnssjekk kan avdekke potensielle uregelmessigheter og risikofaktorer hos leverandørene. Slike risikoer kan inkludere tidligere domfellelser, negative medieomtaler eller lignende forhold, både knyttet til leverandøren selv og dens sentrale eiere og ledelse. 
 

Som et minimum bør du kontrollere at selskapet er registrert i relevante registre og kartlegge selskapsstrukturen for å identifisere eiere, datterselskaper og reelle rettighetshavere. Vi anbefaler i tillegg en screening av leverandøren og tilknyttede personer, samt en gjennomgang av selskapet og dets omdømme gjennom åpne kildesøk.  


Kostnaden for en slik bakgrunnssjekk er ofte marginale sammenlignet med den totale innsatsen som legges i store anbud. 
 

Relevant for åpenhetslovens krav om aktsomhetsvurderinger

Åpenhetsloven krever at man gjør vurderinger av risikoen for brudd på menneskerettigheter og anstendige arbeidsvilkår i leverandørkjeden. Manglende etterlevelse kan føre til både tap av omdømme og betydelig overtredelsesgebyr.

Dette kan ikke bare utløses av kontraktsparter, men av «enhver» som sender en skriftlig forespørsel om informasjon. Dermed kan bakgrunnssjekk i tillegg være et relevant virkemiddel for å overholde åpenhetslovens krav. 
 

Saken er ikke bare relevant for offentlige anskaffelser

Dette vil være like relevant selv om ditt firma ikke leverer tjenester til offentlig sektor. Enhver profesjonell kjøper av dine tjenester, vil også kunne ha offentlig sektor som kunde fra tid til annen, selv om det kanskje ikke gjelder det prosjektet du deltar i. Du må anta at slike virksomheter ikke vil ha to sett av kvalitetskrav avhengig av om de jobber mot offentlige eller private kunder, men uansett vil kreve det samme av deg som underleverandør.

Dersom du i hovedsak leverer tjenester som underentreprenør, er det derfor viktig å også huske på hvilke krav dine kunder stiller.
 

Mer informasjon om bakgrunnsundersøkelser finner du her, og om åpenhetsloven her.