Blogg: Arbeidstakere får ikke dekket yrkesskade som oppstår i pauser på hjemmekontor

Ny avgjørelse fra Høyesterett har stor betydning for arbeidstakere som arbeider fra hjemmekontor.

Mange arbeidstakere har en arbeidshverdag preget av mye hjemmekontor. Men hva skjer dersom arbeidstaker skader seg i lunsjpausen mens vedkommende jobber hjemmefra? Vil en slik skade omfattes av yrkesskadedekningen etter folketrygdlovens regler? Nylig avsa Høyesterett en dom som avklarer viktige spørsmål knyttet til hjemmekontor og yrkesskader. 
 

Sakens bakgrunn

Den aktuelle saken omhandlet en lege som var på helgevakt. Arbeidstakeren satt hjemme og leste fagstoff relatert til en pasients sykdom. Arbeidstakeren tok en pause, før hun skulle reise til sykehuset for å fortsette arbeidet. Under pausen snublet hun i hagen og pådro seg varige skader i foten. Etter folketrygdlovens regler gjelder yrkesskadedekningen for yrkesskader som oppstår mens arbeidstakeren er i arbeid på arbeidsstedet i arbeidstiden. 

Det avgjørende spørsmålet for Høyesterett var dermed om arbeidstakeren var «i arbeid» da ulykken inntraff. 
 

Høyesteretts vurdering 

Avgjørelsen ble avsagt under dissens. Forståelsen av begrepet «i arbeid» gjorde at dommerne skilte seg i et flertall på tre dommere, og et mindretall på to dommere. 

Høyesteretts flertall starter med å vise til at det må være en tilknytning mellom arbeidet og ulykken. Det innebærer at ulykken må inntreffe mens man faktisk utfører arbeid. Motsatt faller normalt skader som oppstår ved utførelsen av privat gjøremål utenfor dekningen. Formålet med yrkesskadedekningen er å gi kompensasjon for den særlige risikoen som antas å følge av det arbeid man utfører. Når det gjelder skader som oppstår på arbeidstakers ordinære arbeidssted, har rettspraksis vist at vurderingen skal være romslig, slik at ulykker som inntreffer i spise- og hvilepauser som regel omfattes.

Flertallet trekker frem særtrekkene ved arbeid fra hjemmekontor, herunder manglende forflytting og tidsmessig oppsplitting mellom arbeids- og privatliv. Det blir også fremhevet at hjemmet inneholder mye av privat karakter (innberetninger, eiendeler, familie, husdyr m.m.) som kan forårsake ulykker, hvilket spiller inn på vurderingen. I tillegg til at private sysler og arbeidsoppgaver typisk blir utført om hverandre i hjemmet.

På bakgrunn av dette, konkluderte Høyesterett med at det krever særlige holdepunkter for å kunne anvende tilknytningskravet på samme romslige måte ved arbeid fra hjemmekontor. Flertallet fant ikke grunnlag for at det forelå særlige holdepunkter i rettskildene, og konkluderte med at skader som oppstår under pauser når arbeidstakeren arbeider fra eget hjem, ikke dekkes av yrkesskadeforsikring etter folketrygdloven.

Mindretallet konkluderte derimot med at skaden oppstod «i arbeid» og at legen dermed var yrkesskadedekket. Mindretallet la særlig vekt på at lovens vilkår må anvendes på en ny faktisk situasjon, sett i lys av dagens utbredte bruk av hjemmekontor.
 

Sakens betydning

Dommen har stor betydning for arbeidstakere som arbeider fra hjemmekontor, særlig der arbeid fra eget hjem benyttes i stor utstrekning. Når man ser på at skader som oppstår i pauser på det ordinære arbeidsstedet er dekket av yrkesskadeforsikringen, kan det være problematisk at dette sikkerhetsnettet forsvinner når man jobber hjemmefra. Dette styrkes ytterligere ved at arbeidstakere har en lovfestet rett til lunsjpauser i arbeidet. 

På den andre siden er det fornuftig at ikke enhver skade som oppstår under hjemmekontorarbeid omfattes. Ettersom at formålet med yrkesskadedekningen er å dekke skader som oppstår under arbeid og ikke ved skader som oppstår ved private ærend, kan en mer romslig norm medføre vanskelige grensedragninger.  

For arbeidsgivere med mange ansatte som ofte jobber hjemmefra, bør det vurderes om det er nødvendig å iverksette tiltak for å sikre tilstrekkelig beskyttelse av sine arbeidstakere. 

Les også:

Hjemmekontor og skatt – dette må du vite om arbeids- og yrkesreiser