– Antallet igangsettelsestillatelser er på et bunnivå vi ikke har sett siden finanskrisen. I tillegg rammer renten, inflasjon og de høye byggekostnadene bransjen hardt, sier Dalsegg.
Han understreker at logistikkutfordringer og produksjonsproblemer førte til en kraftig økning i materialkostnadene under pandemien. Nå er det den svake kronen som holder materialkostnadene høye.
– Bransjen må rigge seg for vedvarende høye materialpriser og en lengre periode med lav igangsetting, tror han.
Bygg- og anleggsbransjen har generelt store svingninger i arbeidsledigheten. Nå ser vi at lavere aktivitet og etterspørsel igjen øker ledigheten, og den forventes å øke fremover i lys av lavere igangsetting.
Den siste tiden har man sett at også større aktører går konkurs, som Avans, BoligPartner og AgderGruppen.
Historisk har det vært små og mindre mellomstore selskaper som går konkurs. Nå er større selskaper med en lang historikk som går over ende, og det får ofte større ringvirkninger. Dersom en også ser på regnskapene fra 2022 til noen av de større konkursene, så er det lett å se at det snur veldig fort i dagens marked, noe vi egentlig ikke er overrasket over. Bygg og anlegg er en bransje som treffes hardt av konjunkturendringene og markedsendringene har kommet raskt på nå selv om de har vært varslet en periode, sier Dalsegg.
Og han tror det vil vare en god stund fremover.
– Det vil ta tid å få opp igjen aktiviteten igjen. Høye materialpriser vil legge en demper, og selv når etterspørselen kommer tilbake og antall søknader øker, gir ikke det nødvendigvis økt kapasitet hos kommunene til å behandle dem. Det vil ta tid å få opp aktiviteten, sier han.
Dalsegg mener at nå handler det om å ivareta likviditeten og holde hjulene i gang.
Grep for å håndtere krisen for bygg- og anleggsbransjen
Kvartalsrapport Q1: Tallgrunnlag og utvikling i bransjen (PDF)